Kurti sa komandantom KFOR-a: Most na Ibru centralna tema, neophodno je otvoriti ga 1Foto: Print screen Kosovo online

Premijer Kosova Aljbin Kurti i komandant međunarodnih mirovnih snaga – Kfor, turski general Ozkan Ulutaš su danas razgovarali o otvaranju glavnog mosta preko reke Ibar u Mitrovici.

Iz vlade Kosova je sapšteno da je Kurti obavestio komandanta Kfora o generalnim radovima koji se izvode na mostu i preliminarnim rezultatima procene stabilnosti mosta.

U saopštenju piše da je „među centralnim temama bilo otvaranje glavnog mosta preko Ibra u Mitrovici kao ispravne, neophodne i korisne stvari“

„Premijer je obavestio komandanta KFOR-a o opštim radovima koji se izvode na glavnom mostu preko reke Ibar i rezultatima preliminarnog izveštaja o proceni stabilnosti mosta, koji je ekonomski operater podneo ministarstvu životne sredine, prostorno planiranje i infrastruktura“, dodaje se.

Navedeno je, „u okviru neophodnih koraka koje je vlada preduzela za otvaranje mosta, Kurti podsetio i na javni sastanak sa građanima Severne Mitrovice“, od 8. avgusta.

Taj sastanak je organizovala opština Severna Mitrovica, a bili su prisutni građani srpske zajednice, nevladine organizacije i predstavnici sa centralnog i lokalnog nivoa, kao i Kfora i Euleksa, navodi se u saopštenju.

Podvlači se da je Kurti „izrazio uverenje da su sloboda kretanja i vladavina prava, mir i bezbednost mogući zajedno i ispravno“.

Na sastanku je bilo reči i o suočavanju sa požarima u vrelim letnjim danima i pomoći koju bi Kfor mogao da pruži u njihovom gašenju, dodaje se.

Inače, Kfor je samo dan ranije ponovo saopštio da sve akcije u vezi sa otvaranjem mosta preko reke Ibar treba preduzeti u okviru dijaloga u Briselu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari