Kurti sa O'Brajenom i Lajčakom: Istakao sam potrebu potpisivanja i primene Ohridskog sporazuma 1foto EPA-EFE/GEORGI LIČOVSKI

Kosovski premijer Aljbin Kurti objavio je danas da je na sastanku sa visokim američkim zvaničnikom Džejmsom O’Brajenom i evropskim posrednikom Miroslavom Lajčakom istakao potrebu da budu potpisani i primenjeni Sporazum o putu ka normalizaciji između Kosova i Srbije i njegov Implementacioni aneks iz Ohrida.

Posle sastanka sa O’Brajenom i Lajčakom, Kurti je na Iksu napisao da su potpisivanje i primena tih dokumenata „neophodno sredstvo za značajan napredak“ u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

„Takođe sam potvrdio posvećenost naše zemlje saradnji, prosperitetu regiona, snažnim jednakim pravima i zaštiti ljudskih prava, i naprednom multietničkom društvu“, naveo je Kurti.

On je dodao da mu je bilo „zadovoljstvo da se sastane“ sa O’Brajenom, pomoćnikom državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja, „kome se pridružio“ Lajčak, specijalni predstavnik Evropske unije za Zapadni Balkan.

„Razgovarali smo o dijalogu (Beograda i Prištine pod okriljem EU), kao i o regionalnoj saradnji uoči 10. godišnjice pokretanja Berlinskog procesa“, dodao je Kurti.

Berlinski proces je 2014. inicirala tadašnja nemačka kancelarka Angela Merkel radi ubrzanja integracije Zapadnog Balkana u EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari