Kurti: Srpska lista nije srpska zajednica, Ustav ne kaže da ta lista mora biti predstavljena u vladi

Ostavite komentar


    1. A ne seselj nije. Nije on pozivao na klanje srba 90 ih vec je bio utamnicen u vasim kazamatima. To da osudjeni ratni zlocinac ponosno sjedi u parlamentu je, na zalost Vasu i zalost nasu, uza srpska specijalnost.

      1. Naprotiv, previse je slicnosti sa Seseljem, ali dobro, ljubav je ocigledno slepa. Sto se tice ratnih zlocinaca u parlamentu, neko ko ima Tacija, Haradinaja, Ljimaja i slicne, zaista bi trebao da preskoci izigravanje moralne gromade.

  1. Sastav kosovske Vlade predlaže mandatar a jedno ministarsko mesto je rezervisano za pripadnika manjina,i nigde ne piše da taj mora biti iz pobedničke liste! Može biti bilo ko,ako ga kosovska Skupština prihvati većinom glasova poslanika!

    1. To da, ali oni sa Srpske liste će da sede u parlamentu. Važniji su glasovi poslanika nego taj jedan ministar koji obično biva izabran za neki levi resor.

    2. Komplikovano je to za tebe i slicne, ali oni koji su dobili najvise glasova imaju prava da predloze ministra ili ako neko drugi predlozi da odobre imenovanje. Bez odobrenja SL nikakav Kurtijev „posteni srbin“ nece biti ministar. Dzaba. Btw. Sta bi kuckao kada bi Srbi na takav nacin postavljali Albance na funkcije u tzv. „presevskoj dolini? Ne na osnovu glasova Albanaca nego na osnovu srpskih inetersa i da li je lojalan Srbiji tj. da li odradjuje sta treba Srbima? Tako sam i mislio. Zar ne kuka Kurti kako su Srbi postavljali koga su hteli na pozicije po Kosovu i da je to jedan od razloga za pobunu i otcepljenj? A vidi ga sta radi taj isti Kurti? Liceneri najobiciniji.

    3. Vi definitivno nemate pojma o tome što komentarišete, dok sam u slučaju Kurtija uveren da je reč o bezobrazluku i bahatosti, a ne o neznanju, jer je nezamislivo da kandidat za premijera ne zna „Ustav svoje države“. Kao prvo, po stavu 3. člana 96 bez obzira koliko ima ministarstava u Vladi tzv Kosova obavezno je da jedan ministar bude iz srpske zajednice i jedan iz ostalih manjinskih zajednica (Romi, Turci, muslimani, Goranci,…), a ako ima više od 12 ministarstava obavezan je i treći ministar iz neke od manjinskih zajednica (srpske ili neke druge). Kao drugo, na osnovu stava 5. člana 96 ministar iz srpske zajednice mora biti iz srpske partije koja je ušla u Skupštinu tzv Kosova, a ako je iz partije koja nije ušla u Skupštinu za njegov izbor je neophodno službeno odobrenje većine poslanika srpskih partija koje su ušle u Skupštinu. Isto pravilo važi i za izbor ministra iz ostalih manjinskih zajednica. Kako je na poslednjim izborima svih 10 mandata rezervisanih za srpsku zajednicu osvojila „Srpska lista“ jasno je da ministar iz redova Srba na KiM može da bude samo onaj koga ova partija prihvati i niko drugi.

  2. Aljbin Kurti je nabolji intelektualac u politickom zivotu na Kosovo. On ima jasno odredjene ciljeve ka zavrsenju teritorijalnog integriteta i nezavisnosti R. Kosovo. On nije protiv srpskog naroda jer pripada levici, ali nedozvolava mesanje u unutrasnje poslove od strane Srbije isto tako koliko Srbija ne dozvolava u svoju teritoriju. On je glas radnicke klase a ne oligarkije, on je najbolji levicar u Evropi.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 2. oktobar 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Maja Nikolić, TV novinarka

List Danas je važniji nego ikada ranije. Kada ne bi bilo takvih novina, ne bismo ni znali kako prave novine treba da izgledaju.