Kurti telefonirao Šoleu: Za normalne odnose, pored priznanja u srži, uzeti u obzir i prava manjina 1foto EPA-EFE/FILIP SINGER

Uoči nove runde pregovora u Briselu, u sklopu nastavka dijaloga Beograda i Prištine, kosovski premijer Aljbin Kurti razgovarao ja sa savetnikom Stejt departmenta, Derekom Šoleom, prenosi Kossev.

Kako je saopštila večeras kosovska vlada, Kurti je sa američkim zvaničnikom razgovarao telefonskim putem, potvrdivši svoj pozitivan stav o evropskom predlogu – „kao dobroj osnovi za dalje razgovore ka normalizaciji odnosa“.

Kaže da se, između ostalog, u obzir moraju uzeti i prava nacionalnih manjina.

„Za normalne, evropske i dobrosusedske odnose, premijer Kurti je naglasio da pored uzajamnog priznavanja u srži sporazuma, moramo uzeti u obzir i prava nacionalnih manjina“, kažu iz kosovske vlade.

Kurti je američkom zvaničniku ujedno zahvalio za podršku tokom procesa dijaloga i stalnu pažnju Sjedinjenih Američkih Država, ali i njemu lično.

U saopštenju kosovske vlade, nije navedeno šta je tokom ovog telefonskog razgovora, Kurtiju poručio Šole.

Novi susret kosovskog premijera, Aljbina Kurtija i srpskog predsednika, Aleksandra Vučića zakazan je za ponedeljak. Sazvao ga je šef diplomatije EU, Žozep Borelj, a posredovaće mu specijalni izaslanik EU za dijalog BG-PR, Miroslav Lajčak.

Kurti telefonirao Šoleu: Za normalne odnose, pored priznanja u srži, uzeti u obzir i prava manjina 2
foto FoNet/EBS

Dvojica lidera će se prvo odvojeno sastajati sa evropskim zvaničnicima, a potom će uslediti trilaterala.

Sastanak će biti celodnevan, a na njemu će biti reči o evropskom predlogu o „normalizaciji odnosa Kosova i Srbije“, za koji se iz EU nadaju da će dvojica zvaničnika „biti u stanju da ga prihvate“.

I dok Kurti takođe očekuje da će tema sastanka biti evropski predlog, a ne „interes jedne strane“, srpski predsednik u Brisel odlazi sa drugačijim očekivanjima.

On nema nameru da u Brisel ide „turistički“, već ga zanima Zajednica srpskih opština i za njega će to biti glavna tema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari