Kurti u Skoplju: Izbor Severne Makedonije za mesto sledećeg sastanka simboličan 1Printskrin Tviter/Aljbin Kurti

Kosovski premijer Aljbin Kurti danas boravi na Ekonomskom forumu u Severnoj Makedoniji gde je, između ostalog, govorio i o evropskom predlogu koji je u ponedeljak bio tema sastanka sa Vučićem u Briselu i koji su obojica prihvatili, odnosno saglasili se da nema potrebe o njemu dalje pregovarati.

Ocenio je da je izbor Severne Makedonije za mesto sledećeg sastanka u okviru dijaloga Beograda i Prištine na visokom političkom nivu – simboličan.

U Briselu je u ponedeljak održana nova runda dijaloga na visokom nivou, nakon koje je saopšteno da su se Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti usaglasili da novi pregovori u vezi evropskog predloga nisu potrebni.

Ovu izjavu su pratila donekle konfuzna tumačenja u javnosti da li je ili nije postignut sporazum. U Briselu, međutim, nije bilo potpisavanja dokumenata, što je očekivao Kurti, dok je, sa druge strane, stigla potvrda da će se o planu implementacije razgovarati u budućnosti.

Ubrzo nakon toga objavljen je sadržaj predloga EU – „Sporazuma o putu normalizacije između Kosova i Srbije“.

Dokument ima 11 članova i preambulu u kojem se navodi da će dve strane uzajamno razvijati dobrosusedske odnose na osnovu jednakih prava. Uzajamno će priznati dokumenta i nacionalne simbole, uključujući pasoše, diplome, registarske oznake i carinske pečate. Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji i razmeniće stalne misije.

I dok međunarodni zvaničnici tvrde da evropski predlog nije o uzajamnom priznanju već o normalizaciji, Kurti je danas još jednom ponovio da se normalizacija može postići samo uzajamnim priznanjem.

„Kosovo je normalna demokratska zemlja, ali moramo priznati da naši odnosi sa Srbijom nisu normalni. Dakle, odnose naše dve zemlje treba normalizovati. Normalizacija se može izvršiti samo uz uzajamno priznanje u centru. To je rekao i predsednik Bajden, sekretar Blinken, kancelar Šolc. Trudimo se da postignemo ovu normalizaciju“, kazao je Kurti, a prenela prištinska Koha.

Govorio je i o sledećem sastanku u okviru dijaloga Beograda i Prištine na visokom političkom nivou koji je zakazan za 18. mart u Severnoj Makedoniji, ocenivši da je izbor mesta za njegovo održavanje simboličan.

„Ne zaboravimo da je 9. juna 1999. u Kumanovu potpisana kapitulacija Miloševićeve Jugoslavije i ulazak NATO snaga. Mislim da su ovi simbolični elementi Severne Makedonije bili važni da nas visoki predstavnik EU Žozep Borelj pozove u Makedoniju na sledeći sastanak“, poručio je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari