Kurti za Al Džaziru: Prihvatio sam formiranje ZSO, ali samo kao deo paketa normalizacije odnosa 1foto: Printscreen/Facebook/Albin Kurti/VOA

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je u dokumentarcu Al Džazire da je Zajednicu srpskih opština „dobio u nasleđe“, te da ona sada predstavlja deo Osnovnog sporazuma.

Navodi da je prihvatio formiranje ZSO ali, kako ističe, samo kao deo paketa normalizacije odnosa Srbije i Kosova uz obostrano priznanje, prenosi Nacionale.

Al Džazira objavila je dvodelni dokumentarac o izgradnji „države Kosovo“. U oba dela jedan od govornika je Aljbin Kurti koji je govorio o ZSO, ali i manjinama na Kosovu, piše portal Kosovo online.

„Očigledno je da je Zajednica opština sa srpskom većinom nešto što sam nasledio od prethodnika. Međutim, ovo je sada deo Osnovnog sporazuma. Član 7 kaže da ‘ZSO mora imati samoupravu’. S druge strane, član 10 kaže da ‘svi prethodni sporazumi moraju biti sprovedeni’. Tako da ne poričem, ali samo kao deo paketa normalizacije odnosa Srbije i Kosova uz obostrano priznanje. Kao paket, rekao sam da“, naveo je Kurti.

Istakao je u istom intervjuu i da on nije „samo premijer Albanaca“.

Prema njegovim rečima, sa centralnog nivoa za opštine sa srpskom većinom izdvojeno je 62 odsto više budžeta.

„Mi imamo 93 odsto albanskog stanovništva, ali ja nisam samo premijer Albanaca. Imamo četiri odsto Srba, a imamo 3 odsto ostalih manjina. Oni imaju rezervisana mesta u našem parlamentu. Naš parlament ima 120 mesta, 10 je rezervisano za srpsku manjinu, a 10 za ostale manjine. Srpski jezik je službeni jezik na celom Kosovu, na svim nivoima uprave, a od 38 opština njih deset ima srpsku većinu. Opštinama sa srpskom većinom smo izdvojili 62 odsto više budžeta sa centralnog nivoa. Imamo tu pozitivnu diskriminaciju, afirmativnu akciju za Srbe na Kosovu da bismo ih integrisali i u tom pogledu moramo da se borimo sa nasiljem Srbije“, rekao je Kurti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari