Kurti za odbijanje zahteva Zapada oko preregistracije vozila dobio podršku opozicione PDK 1foto: Prinscreen/YouTube/KlanKosova

Abelard Tahiri, predsednik poslaničke grupe opozicione Demokratske partije Kosova (PDK) u kosovskoj Skupštini, poručio da kosovski premijer Aljbin Kurti ima njihovu podršku u preuzimanju bilo koju akciju kroz koju se ostvaruje poštovanje „suvereniteta Kosova na Severu“, prenosi prištinska KohaDitore.

Tahiri je, nakon sednice Predsedništva Skupštine, upitan za izjavu premijera Aljbina Kurtija da neće biti odlaganja roka preregistraciju vozila sa srpskih KM tablica koje izdaje MUP Srbije na one sa oznakom „Republike Kosova“ koje izdaje MUP Kosova, iako je produžiavnje roka traženo od SAD i EU.

Podsetimo da je specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar prošle sedmice rekao da je od zvanične Prištine zatraženo da se rok za preregistraciju produži za devet meseci.  Prvobitno je kosovska Vlada zacrtala da oni koji nemaju RKS tablice iste moraju da uzmu do 31. jula, ali s obzirom na blokade Srba na Severu i pritiska međunarodne zajednice, pa i američkog amabasadora na Kosovu Hovenijera kosovska je Vlada rok pomerila do 1. novembra.

„Svaka radnja Vlade koju treba preduzeti u odnosu na Republiku Srbiju je očigledno veoma važna za koordinaciju sa SAD, ali ta koordinacija treba da rezultira poštovanjem suvereniteta Kosova. Upotreba ovakvih tablica ne može se dozvoliti u nedogled i bilo kakva akcija između Vlade Kosova koja poštuje suverenitet naše zemlje iu tom delu Kosova očigledno ima podršku Demokratske partije Kosova“, rekao je Tahiri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari