Kurtijeva poruka iz Beča: U potpunosti prihvatamo francusko-nemački plan 1Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je danas u Beču da je integracija Kosova u međunarodne organizacije i mehanizme ključna za mir i blagostanje u regionu i poručio da Priština u potpunosti prihvata francusko-nemački plan, koji se sada naziva planom Evropske unije (EU) sa podrškom Francuske i Nemačke.

Kurti je, na konferenciji za medije posle razgovora sa austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom, rekao da je plan dobra osnova za pregovore, prenosi Kosovo onlajn.

Mi taj predlog prihvatamo u potpunosti. Dobili smo ga 19. septembra. Zabrinutost u vezi s pravima manjina može biti razmatrana u dijalogu o sporazumu na osnovu tog predloga. On je dobra osnova za razgovore, naglasio je Kurti.

U tim razgovorima o sporazumu može se tretirati i tema Zajednice srpskih opština. Ustav Kosova, koji daje mnogo privilegija srpskoj zajednici, ne dozvoljava udruženja i zajednice zasnovane na etničkim principima, podvukao je Kurti.

Prva rečenica ustava govori o tome da je Kosovo multietničko društvo, a to znači da zajednice po etničkim principima nisu u duhu tog ustava. Mi želimo da garantujemo najviša prava svim manjinama, ne samo srpskoj, ali ne možemo minirati naš ustav, naglasio je kosovski premijer.

On je istakao da Kosovo ima konstruktivan i kreativni pristup u dijalogu s Beogradom, koji treba, kaže, da vodi ka sporazumu o potpunoj normalizaciji odnosa sa fokusom na međusobnom priznanju.

Kurti je preneo i da je Nehameru opisao situaciju na severu Kosova i naglasio da je prošle godine zatvoreno 16 ilegalnih puteva.

Krajem decembra smo imali 16 barikada na legalnim putevima, ali su isti koji su ih podigli i uklonili. Motiv za obe stvari je isti, a to su emocije i strah od pravne države, smatra Kurti i dodaje da je dobro što kosovska policija nije morala da deluje, već je Kfor sve mirno rešio.

Želimo više vojnika Kfora. Srbija ima 48 kampova u razdaljini od pet kilometara od granice sa Kosovom – 28 vojna i 20 policijska. Postoji, takođe, u tom regionu i prisustvo proruskih i paravojnih formacija kakvi su „Noćni vukovi“ i grupa „Vagner“, predočio je Kurti.

To je počelo, navodi on, krajem septembra 2021. godine kada je ruski ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko došao na granicu Kosova i obišao vojsku Srbije.

Na osnovu zabrinutosti zbog svega toga tražili smo više vojnika Kfora, objasnio je Kurti.

Kosovo je najdemokratskija zemlja na Zapadnom Balkanu. Naš cilj je puna integracija u EU i to ne po brzom postupku, već time što gradimo EU u našoj zemlji. Težimo i ka članstvu u Savetu Evrope i zahvaljujem na podršci Austrije. Integracija Kosova u međunarodne organizacije i mehanizme je ključno za mir i blagostanje u regionu, zaključio je Kurti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari