Kusari Ljilja: Slanje nacrta statuta ZSO Ustavnom sudu nije preduslov za članstvo Kosova u SE 1Printskrin Klan Kosova

Šefica Poslaničke grupe Samoopredeljenja Mimoza Kusari Ljilja kaže da nije dogovoreno da nacrt statuta ZSO koji je predložila međunarodna zajednica, bide upućen Ustavnom sudu pre glasanje u Savetu ministara za članstvo Kosova u Savetu Evrope, piše Koha, a prenosi Kosovo Online.

Kusari Ljilja je rekla da bi bilo dobro da međunarodni faktori, koji ističu da nacrt treba da se uputi Ustavnom sudu pre glasanja u Savetu ministara, insistiraju da se glasanje za članstvo Kosova u Savetu Evrope održi što pre.

„I sama Dora Bakojani je rekla da će se to sprovesti nakon članstva, što je potvrđeno u pismu trojice šefova država kao proces koji povezuje sprovođenje svih postignutih sporazuma ili u ovom slučaju Briselski i Ohridski. Stoga, nacrt statuta ZSO ne bi trebalo da bude preduslov ili dalje uslovljavanje. Kosovo je do sada pokazalo volju, ozbiljnost i preciznost u primeni sporazuma, ali i u očuvanju demokratskih vrednosti i očuvanju mira i bezbednosti. Nije određeno da će se to desiti pre sastanka, određeno je da će Kosovo nastaviti sa daljom primenom sporazuma nakon članstva u Savetu Evrope“, rekla je ona.

Kusari Ljilja je rekla da je Kosovo spremno da primeni sve postignute sporazume, ali sporazumi moraju biti primenjivi i obavezujući za obe strane.

Dodala je da se ne može smatrati da samo formiranje ZSO može biti mehanizam za integraciju srpske zajednice u institucije Kosova. Ona kaže da je članstvo Kosova u Savetu Evrope jedina i glavna garancija za sprovođenje prava svih bez razlike.

„Najvažnija stvar za Kosovo u ovom procesu, ali i za celu zajednicu, uključujući i manjine, jeste članstvo u Savetu Evrope, jedina i glavna garancija za ostvarivanje prava svih bez razlike, posebno marginalizovanih grupa“, rekla je ona.

$bp(„Brid_117143093796728“, {„id“:“40420″,“stats“:{„wp“:1},“title“:“Propalestinski protesti na Kolumbiji: Na \u010dijoj strani su Amerikanci“,“video“:“1639173″,“width“:“16″,“height“:“9″});

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari