Beograd je spreman za nastavak pregovora o statusu Kosova koji će voditi rešenju prihvatljivom za obe strane, dugotrajnoj stabilizaciji ovog prostora i integraciji zapadnog Balkana u EU – izjavio je juče Vuk Jeremić, ministar spoljnih poslova Srbije, posle razgovora s francuskim kolegom Bernarom Kušnerom.

Beograd je spreman za nastavak pregovora o statusu Kosova koji će voditi rešenju prihvatljivom za obe strane, dugotrajnoj stabilizaciji ovog prostora i integraciji zapadnog Balkana u EU – izjavio je juče Vuk Jeremić, ministar spoljnih poslova Srbije, posle razgovora s francuskim kolegom Bernarom Kušnerom.
Posle izjave Kušnera da će se, ako posle posle novih pregovora o statusu Kosova ne bude dogovora, stvari vratiti na plan Martija Ahtisarija, šef srpske diplomatije ponovio je da je Beograd odbacio taj plan i naglasio da taj stav neće biti podložan reviziji.

Vizne olakšice do kraja ove godine

Prema Jeremićevim rečima liberalizacija viznog režima za građane Srbije bila je jedna od tema razgovora. „Izneo sam stav da Evropa mora postati dostupna građanima Srbije, jer ovaj evropski put mi vodimo zbog građana, a ne zbog institucija. Građani Srbije su građani Evrope i ona im mora biti dostupna kao i svim ostalim građanima Unije“, naglasio je Jeremić. Kušner je rekao da će pitanje viznih olakšica za građane Srbije biti rešeno pre 1. januara 2008.

– Zaista se nadamo da će novi pregovori dovesti do kompromisa, jer ukoliko toga ne bude opet ćemo biti u istoj situaciji kao i sada – da moramo da razgovaramo. Beograd ne želi beskonačne razgovore, već želi da problem reši što ranije, ali problem se mora rešavati dok ga ne rešimo dogovorom – rekao je je Jeremić.
Srbija, rekao je on, može da računa na podršku Francuske za ostvarenje svog strateškog cilja, dobijanja statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji. Prema Jeremićevim rečima s ministrom spoljnih poslova Francuske razgovarao je i o ambicioznom planu da Srbija do kraja ove godine potpiše sporazum o stabilizaciji i asocijaciji, „a da do kraja 2008, za vreme francuskog predsedavanja Unijom, dobijemo status države kandidata“.
Kušner je naveo da je Francuska predložila nove razgovore, ali ne s namerom da oni traju beskonačno. U Savetu bezbednosti UN, rekao je, diskutuje se o novoj rezoluciji. Ako posle nastavka pregovora, smatra Kušner, ne bude pomaka u definisanju statusa Kosova, proces će se vratiti na plan Martija Ahtisarija, jer je on rezultat pregovora koji su trajali 14 meseci.
On se složio s Jeremićem da je za Kosovo potrebno rešenje koje će biti prihvatljivo i za Beograd i za Prištinu i dodao da su 27 članica EU jedinstvene u nastojanju da se ono pronađe.
Na pitanje novinara da li bi Francuska priznala Kosovo ukoliko taj proces izađe van okvira UN, Kušner je uzvratio pitanjem: „Zašto unapred hoćete odgovor o najgorem?“. Ukazujući da postoji perspektiva jednostranog priznanja Kosova, Kušner je rekao da je Francuska uzdržana po tom pitanju.
– Nadamo se i verujemo da ni druge zemlje neće ići u tom pravcu – rekao je.
Izražavajući podršku za učlanjenje Srbije u EU Kušner je naglasio da to neće biti moguće dok se pitanje statusa Kosova ne reši na miran način. Prema njegovim rečima ceo region će biti u EU, ali pre toga je potrebno da se prođe kroz „etapu pacifikacije“.
Francuski šef diplomatije je kazao i da se više očekivalo od sastanka Vladimira Putina i Džordža Buša i napomenuo da reakcija Putina na novu rezoluciju u SB nije toliko negativna.
Stav da je Kosovo glavna prepreka na putu Srbije ka EU Kušner je ponovio i na predavanju za beogradske studente u Francuskom kulturnom centru. On, rekao je, ne vidi nijedan drugi razlog protiv ulaska Srbije u EU, dodajući da „uprkos vašoj želji da uđete u Evropu vi to nećete moći bez rešenja za Kosovo“.
Govoreći o evropskim perspektivama Srbije i Kosova on je rekao da će se Srbija odvojiti od dela svoje teritorije za neko vreme samo „dok zajedno ne uđete u Evropu“.
Kušner je rekao da je shvatio kada je kao šef Unmika bio na Kosovu da se to pitanje ne može brzo rešiti, ali je dodao da mladi ljudi treba da se pripreme za pomirenje Srba i Albanaca pošto će to vreme doći uskoro, već za nekoliko godina, prema njegovoj oceni.
On je rekao da će isto poručiti mladima na Kosovu tokom posete Prištini.
Govoreći o rešavanju problema Kosova Kušner je rekao da ne vidi drugo rešenje osim nezavisnosti.
– Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN dala je široku autonomiju Kosovu i celom svetu je bilo jasno da će to biti nezavisnost – rekao je Kušner.
Kušner je izrazio nadu da će Srbi ostati na Kosovu uz garancije međunarodne zajednice da će biti ravnopravni građani.
On je juče razgovarao i s premijerom Srbije Vojislavom Koštunicom koji je u razgovoru istakao da Srbija energično odbacuje novi nacrt rezolucije o Kosovu i Metohiji, jer se na taj način ukida Rezolucija 1244 i faktički započinje proces pružanja nezavisnosti Pokrajine, saopšteno je posle razgovora. Koštunica je, kako se navodi, rekao da se na teritoriji Srbije ne može praviti druga albanska država i da Srbija ne može biti izuzetak i jedina država članica UN kojoj se otima veliki deo teritorije.
Premijer je pozvao Vladu Francuske da podrži inicijativu Beograda da se novi pregovori održe na osnovu postojeće Rezolucije 1244. Nova rezolucija SB mora se zasnivati na kompromisnom rešenju do kojeg dve strane mogu doći ukoliko se pod mandatom UN organizuju pravi i suštinski pregovori, naglasio je Koštunica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari