Ministar spoljnih poslova Holandije Maksim Ferhagen i šef francuske diplomatije Bernar Kušner vodili su žestoku raspravu o deblokadi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Srbije, saznaje Danas iz izvora bliskih ministrima spoljnih poslova ove dve zemlje.

Iako Srbije nije bila zvanična tema, na marginama sastanka Saveta ministara spoljnih poslova EU koji je u utorak završen u Luksemburgu, Kušner i Ferhagen oštro su raspravljali o tome da li Srbiji treba odblokirati Sporazum ili ne. Šef francuske diplomatije bio je za deblokadu SSP-a, dok je njegov holandski kolega ostao pri stavu da do toga ne može doći dok ne bude uhapšen Ratko Mladić.

Prema rečima Danasovog izvora, Karl Bilt, ministar spoljnih poslova Švedske, zemlje predsedavajuće EU, negodovao je zbog „istrčavanja“ šefa italijanske diplomatije Franka Fratinija koji je pozvao Srbiju da što pre podnese kandidaturu za članstvo u EU, bez obzira na odluku o deblokadi SSP-a i početka njegove ratifikacije u parlamentima država članica EU, jer je njegova primena jedan od uslova za podnošenje kandidature. Bilt je bio ljut na Fratinija jer je plan Švedske i Srbije bio da Beograd preda kandidaturu posle odluke o ukidanju viza.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio je juče da očekuje ukidanje viza građanima Srbije, Crne Gore i Makedonije za putovanja u EU od januara 2010, ali je ukazao da je za odmrzavanje Prelaznog trgovinskog sporazuma potrebna puna saradnja Beograda s Haškim tribunalom. Slovenački poslanik u Evropskom parlamentu objasnio je za agenciju Beta da se sada još samo čeka predstavljanje završnih ocena koje su stručnjaci Evropske komisije za beli šengen napravili tokom poslednjih poseta Crnoj Gori i Srbiji.

Kada je reč o Prelaznom trgovinskom sporazumu koji Beograd jednostrano primenjuje od početka 2009, Kacin je ukazao da još nije došlo pravo vreme. „Da bi Prelazni sporazum stupio na snagu i na drugoj strani, na strani EU, moraju za to biti stvoreni preduslovi, a to je puna saradnja s Hagom“, rekao je Kacin i podsetio da „neke zemlje u ovom momentu nisu zadovoljne stepenom te saradnje“.

Ovaj evropski poslanik ukazao je da sve zavisi, pre svega, od procene glavnog haškog tužioca Serža Bramerca s jedne strane, a s druge strane, od Srbije i njenih uspeha u naporima da uhapsi preostale haške begunce. „Ako Srbija kontroliše svoju teritoriju onda mora znati gde se nalazi Mladić. Ako na to pitanje nema odgovora onda ne kontroliše svoju teritoriju i javljaju se velike poteškoće sa odgovorom na pitanje da li je, a ako jeste, u kojoj meri to pravna država“, rekao je Kacin.

 

Bramerc odložio dolazak

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc dolazi u dvodnevnu radnu posetu Beogradu u sredu 4. novembra, a ne u ponedeljak kako je ranije bilo najavljeno, zbog „tehničkih razloga“, rekla je portparolka tužioca Olga Kavran. Bramerc dolazi u sklopu priprema za podnošenje redovnog decembarskog izveštaja Savetu bezbednosti UN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari