Profesor ustavnog prava na Univerzitetu u Prištini: Niko neće sa Kurtijevim Samoopredeljenjem posle izbora 1foto EPA-EFE/ENES SAHITI

Profesor ustavnog prava na Univerzitetu u Prištini i bivši šef Centralne izborne komisije Mazlum Baraljiu izjavio je danas da sve sondaže javnog mnjenja ukazuju da bi Samoopredeljenje moglo da dobije na sledećim izborima između 46 i 49 odsto glasova, ali da je teško očekivati da bi ta stranka mogla da formira širu koaliciju.

Baraljiu je izjavio za Kosovo onlajn da bi Samoopredeljenje kosovskog premijera Aljbina Kurtija moglo da uđe u koaliciju eventualno sa strankom Gudžo predsednice Kosova Vjose Osmani.

“Samoopredeljenje nema sa kim da sarađuje. Ni jedna partija neće sa njima da pravi koaliciju, a ako to i učine, onda to neće biti jedinstvena vlada koja bi delovala čvrsto. Ne vidim takvu mogućnost. Ko god da dođe biće teško da se formira vladu, biće problema, biće nagađanja. Ali, biće sigurno i problema u smislu efikasnosti, zato što je vreme pokazalo, a i praksa, da dosadašnji sastavi ovih vlada nisu dovoljno, zapravo pokazali su minimalne rezultate”, kazao je Baraljiu.

Prema njegovim rečima najrealnije je očekivati da Gudžo nastavi saradnju sa Samoopredeljenjem.

“Mislim da nema drugog izlaza, ako žele da opstanu“, ocenio je on.

Dodaje da će problem za većinu manjih stranka, pa i za Gudžo ako pokuša da sama izađe na izbore, biti visok cenzcus od pet odsto.

Ključne uzroke za rejting stranke Gudžo Baraljiu vidi u lošoj partijskoj infrastrukturi.

“U odnosu na to kako su se do sada odnosili, izgleda da nisu pridavali dovoljno pažnje radu na terenu, nego su se više bavili svakodnevnim poslovima i zadacima. Ne može sama ništa postići, ali sa Samoopredeljenjem sigurno može”, zaključio je Baraljiu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari