Lajčak: Primena Ohridskog sporazuma između Beograda i Prištine tek treba suštinski da počne 1foto FoNet Milica Vučković

Primena Ohridskog sporazuma između Beograda i Prištine tek treba suštinski da počne, kazao je danas nakon sastanka glavnih pregovarača u Briselu specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak.

Delegacija Beograda i delegacija Prištine, koju predvode glavni pregovarači Petar Petković i Besnik Bisljimi, imali su prvo odvojene susrete sa Lajčakom, a zatim održali i trilateralni sastanak.

„Ugostio sam danas u Briselu glavne pregovarače Kosova i Srbije. Razgovarali smo o primeni Ohridskog sporazuma, koja tek treba da počne u suštini. Takođe smo razgovarali o nizu važnih pitanja koja proizilaze iz prošlih sporazuma i dogovorili se o narednim koracima“, napisao je Lajčak nakon sastanka.

Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije pustignut je u februaru 2023, a u martu su se Beograd i Priština usaglasili oko Aneksa primene, ;poznat kao Ohridski sporazum.

U članu jedan Sporazuma navodi se da će strane ;međusobno razvijati normalne, dobrosusedske odnose na osnovu jednakih prava i „međusobno ;priznati dokumenta i nacionalne simbole, uključujući pasoše, diplome, registarske tablice i carinske pečate“.

Vlada Srbija donela je 26. decembra prošle godine da se na teritoriji Srbije omogući sloboda kretanja svim vozilima s Kosova, a od 2013. godine priznaje kosovske lične karte.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tokom posete francuskog predsednika Emanuela Makrona rekao da je Srbija ispunila tri stvari Ohridskog sporazuma.

„Bio je dogovor i svi smo razgovarali o tome da najpre mora da bude ispunjena ZSO koja nije pomerena sa mrtve tačke, a Srbija je od ličnih karata, tablica, tzv. carinskih pečata… sve je to ispunila“, rekao je on.

Zamenik kosovskog premijera i glavni pregovarač Besnik Bisljimi izjavio je danas da na tripartitnom sastanku održanom u Briselu nema rezultata po pitanju napretka u normalizaciji odnosa sa Srbijom.

„Nema rezultata u pitanju napretka u normalizaciji odnosa. Srbija i dalje insistira na delimičnoj implementaciji, po ideji ‘mi uradimo nešto, vi uradite nešto'“, rekao je on posle sastanka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari