Lajčak i komandant Kfora o mostu u Kosovskoj Mitrovici: Svaka odluka treba da bude u okviru dijaloga, uz posredovanje EU 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Izaslanik Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak razgovarao je danas sa komandantom Kfora Ozkanom Ulutašem, sa kojim se saglasio da svaka odluka o mostu u Kosovskoj Mitrovici treba da bude doneta u okviru dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU.

Sagovornici su razmotrili veoma blisku saradnju i redovnu koordinaciju između Kfora i EU na terenu. Razgovarali su o nizu tema od zajedničkog interesa koje utiču na sigurnosno i bezbedno okruženje za sve zajednice širom Kosova, prenosi Kossev saopštenje misije Kfora posle razgovora Lajčaka i Ulutaša.

U saopštenju se navodi da su i EU i Kfor posvećeni nastavku saradnje u korist bezbednosti širom Kosova i regionalne stabilnosti.

Lajčak i Ulutaš ponovo potvrdili da svaka odluka u vezi sa mostom u Mitrovici treba da bude doneta u okviru dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU, koji NATO nastavlja da podržava, uključujući kroz napore Kfora, jer je to ključno za bezbednost svih zajednica.

Lajčak je u Prištini razgovarao sa šefom prištinskog pregovaračkog tima Besnikom Bisljimijem, a sutra će u Beogradu razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Lajčak sa Bisljimijem o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije

Specijalni izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak je danas u poseti Kosovu, ali se neće sastati s premijerom Ajbinom Kurtijem pošto je on van Kosova, dok je iz kabineta predsednice Vjose Osmani saopšteno da se zbog obaveza ni ona neće susresti s Lajčakom.

Lajčak je tako razgovarao je sa zamenikom premijera Kosova Besnikom Bisljimijem o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova i potom kazao da je na sastanku bilo reči o ubrzanju primene Osnovnog sporazuma o tome, kao i o Planu rasta EU za Zaodni Balkan.

Pošto je naveo da je tim planom EU nudi šest milijardi evra, Lajčak je rekao da je za Kosovo i Srbiju to uslovljeno „konstruktivnim angažovanjem u dijalogu i evo ja sam taj koji ovu procenu konstruktivnosti moram da uradim. Zbog toga smo razgovarali kako da dođemo do pozitivne ocene“, rekao je Lajčak.

On je govorio i o izveštaju koji je šef evropske diplomatije Žozep Borel uputio državama članicama u vezi sa ukidanjem ili neukidanjem mera prema Kosovu.

„Koliko znam, o ovom izveštaju će se raspravljati sutra u Odboru za politiku i bezbednost i to zavisi od ishoda rasprave. Jasno sam izneo svoj stav u vezi sa merama od septembra, kada sam preporučio da se one uklone. Ali kao što sam rekao, ja nisam deo ovog procesa, to je odluka država članica. Moje lično mišljenje je da ih treba ukloniti“, izjavio je Lajčak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari