Lajčak: Nisam zabrinut da li će opozicione stranke reći ne sporazumu 1foto EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Specijalni izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak rekao je da nije zabrinut da li će opozicione političke stranke reći ne sporazumu.

On je posle sastanaka koje je imao sa predstavnicima opozicije rekao da su današnji sastanci bili deo priprema za sastanak kosovske i srpske strane 18. marta u Severnoj Makedoniji.

„Informisao sam ih o procesu, o očekivanjima međunarodne zajednice. Objasnili su stavove svojih stranaka. Tako da je sve to deo priprema za sastanak 18. marta i veoma je važno da čuju od mene, a ne samo od medija ili u parlamentu. Dakle, za mene su ovi sastanci ispunili svrhu“, rekao je Lajčak.

Demokratski savez Kosova (DSK) je tražio od Lajčaka pojašnjenja o dva člana evropskog predloga, saopšteno je iz ove stranke nakon sastanka koji su njeni lideri imali danas sa Lajčakom.

U saopštenju se navodi da je DSK tražio pojašnjenja o članovima 7 i 10, o „samoupravi za srpsku zajednicu“ i o tački koja predviđa sprovođenje svih dosadašnjih sporazuma, što se uglavnom odnosi na Zajednicu opština sa srpskom većinom i o planu za ostvarivanje sporazuma.

Kako se navodi u saopštenju, DSK je ponudio podršku procesu dijaloga, rekavši da „podržava implementaciju svih dogovora koji su postignuti u ovom procesu“, ali da sporazum treba da se fokusira na međusobna priznanja, pošto ni jedan drugi sporazum ne garantuje normalizaciju odnosa.

„Odricanje od priznanja je direktna odgovornost premijera (Aljbina) Kurtija i drugih ustavnih institucija Kosova“, navodi se u saopštenju DSK.

Alijansa za budućnost Kosova izrazila je podršku kosovsko-srpskom sporazumu i emisaru EU za dijalog Miroslavu Lajčaku.

Potpredsednik AAK-a Adrian Gjini je posle sastanka sa Lajčakom rekao da je evropski predlog validan i da sadrži dobre elemente za Kosovo.

„Kosovo je u važnom trenutku i može da krene napred sa sporazumom koji je predložen. U budućnosti će biti posla, ali u okolnostima u kojima se danas nalazimo, mislimo da se isplati da se prihvati. ABK smatra da u ovom dokumentu ima ozbiljnih dostignuća, razumemo da to nije de jure priznanje Kosova, ali razumemo da sporazum sadrži elemente koji stvaraju nove odnose u regionu, posebno između Kosova i Srbije, stvara okolnosti koje dovode Kosovo u sasvim drugu situaciju“, kazao je on.

Izrazio je nadu da će 18. marta biti napretka u postizanju sporazuma između dve zemlje.

Predsednik Demokratske partije Kosova (PDK) Memlji Krasnići rekao je da ga je tokom sastanka sa emisarom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom obavestio da PDK ima rezerve u vezi sa francusko-nemačkim planom.

On je na konferenciji za medije posle sastanka sa Lajčakom rekao da ono što Kosovo sada ima jeste privremeni sporazum ne sa obostranim priznanjem, već sa Asocijacijom u centru.

„Podržali smo proces dijaloga, čekajući zaključak koji donosi konačni sporazum o međusobnom priznanju. To je bio ne samo naš stav, već i pristup međunarodnih partnera. Nažalost, ono što danas imamo na stolu je privremeni sporazum ne sa obostranim priznavanjem, već sa Asocijacijom u centru“, rekao je Krasnići.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari