Lajčak ostaje da vodi pregovore Beograda i Prištine do 2025. 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Savet Evropske unije (EU) produžio je mandat specijalnom predstavniku EU za dijalog Srbije i Kosova Miroslavu Lajčaku do januara 2025. godine

Odluka je doneta na sastanku ambasdora država članica EU 4 jula.

Produženje mandata Miroslavu Lajčaku dolazi po zahtevu visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borela (Josep Borrell).

Nekoliko meseci ranije bilo je potvrđeno da će Lajčak od prvog septembra preuzeti dužnost ambasadora EU u Švajcarskoj, neposredno po isteku njegovog mandata kao specijalnog evropskog predstavnika za dijalog.

Odlukom o produženju mandata EU nastoji da obebedi da u ovoj poziciji nema vakuuma dok se ne pronađe njegovog naslednika.

O Lajčkovom nasledniku odlučuje Boreljov naslednik, a za tu poziciju predložena je premijerka Estonije Kaja Kalas.

Da bi se njena pozicija potvrdila potrebna je saglasnost Evropskog parlamenta koji glasa strukturu nove Evropske komisije.

Nova Evropska komisija na jesen

Kalas bi u tom slučaju bila na funkcijama visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost i potpredsednice Evropske komisije.

Novi zvaničnici Evropske komisije trebalo bi da preumu dužnost krajem jeseni.

„Kalas će u najboljem slučaju moći da počne da radi kao Borelov naslednik od 1. novembra. Tada će joj biti potrebno najmanje nekoliko nedelja da odluči koga želi da imenuje za specijalnog izaslanika za dijalog Kosova i Srbije. Stoga je EU odlučila da produži Lajčakov mandat za još pet meseci u nadi da će do tada biti imenovan njegov naslednik“, rekao je evropski diplomata za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Lajčak i Borelj su krajem juna pokušali da organizuju sastanak na visokom nivou u okviru dijaloga premijera Kosova Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.Ti napori bili su neuspešni.

Bio je to poslednji pokušaj za odlazećeg visokog predtvnik Borelja čiji mandat je na isteku.

Kosovski premijer Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksndr Vučić 26. juna su došli u Brisel na poziv EU ali nije došlo do zajedničkog sastanka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari