Lajčak spreman za osmi sastanak o dinaru, Priština i Beograd nisu 1Foto: FoNet/AP

Beograd ne ulaže napore da krizu na Kosovu zbog zabrane korišćenja dinara reši, već je produžava, a Kosovo čini sve da oteža proces rešavanja ovog problema i eventualno kupi dodatno vreme dok se ne uđe u procese koji će i zvanično stopirati dijalog, kažu sagovonici Danasa posle akcije policije Kosova i pripadnika Poreske uprave Kosova u ponedeljak kada je, posle upada, zatvoreno pet filijala Poštanske štedionice i Uprava za Trezora na severu Kosova.

Tokom akcije kosovske policije, o kojoj nije bio obavešten Euleks, a zbog koje je američki Stejt department razočaran, priveden je pa pušten direktor filijale Poštanske štedionice u Severnoj Mitrovici Igor Radić.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova, Dželal Svečlja izjavio je da akcija zatvaranja šest ekspozitura Poštanske štedionice u opštinama Severna Mitrovica, Leposavić, Zubin Potok i Zvečan imala za cilj uspostavljanje vladavine reda i zakona i usluga građanima bez ikakve razlike.

Dok je ministar finansija Kosova Hekuran Murati izjavio je da će novac zaplenjen u jučerašnjoj akciji Kosovske policije na severu Kosova poslužiti kao dokazni postupak.

Osuda akcije došla je sa svih strana, počevši od premijera Srbije do Srpske liste i dela opozcije, ali i dela javnosti u Prištini.

O problemima koje je izazvala odluka Centralne banke Kosova o upotrebi dinara održano je već sedam neuspešnih rundi razgovora u Briselu.

Aleksandar Šljuka, iz Nove društvene inicijative iz Severne Mitrovice, za Danas kaže da se može reći da je ovakav razvoj situacije očekivan jer je pre nekoliko dana najavljen istek prelaznog perioda od tri meseca koji je usvojen kako bi se građani prilagodili negativnim posledicama uredbe Centralne Banke Kosova.

 

Kako precizira, prema navodima koji su se inicijalno pojavili na RTK prelazni period je istekao 11. maja.

– U kontekstu te uredbe i njene implementacije, početkom februara ugašeno je nekoliko institucija Srbije na jugu Kosova. U određenom smislu, privatni biznisi na jugu Kosova i pojedine institucije na Severu počele su prethodnih dana da se ponašaju u skladu sa uredbom CBK u strahu od najavljenog kažnjavanja, te su operacije u dinarima zamenili onima u evrima – kaže on.

Podseća i da su prilikom gašenja institucija u februaru, akcije Kosovske policije naišle na osudu međunarodnih aktera, te okarakterisane kao unilateralne i nekoordinisane, te je naglašeno da se ovo pitanje treba rešavati u kontekstu dijaloga dveju strana. Dodaje da je ista situacija je bila i prilikom akcija u ponedeljak, što vidimo iz saopštenja Stejt departmenta. Takođe, misija EULEX-a je izjavila da nisu bili obavešteni o sprovođenju ove akcije.

– Ova odluka se može posmatrati u svetlu zaoštrenih odnosa Vlade Kosova i njihovih zapadnih partnera, imajući u vidu neskriveno nezadovoljstvo Aljbina Kurtija nakon što je odlučeno da Kosovo neće biti na agendi sednice Komiteta ministara Saveta Evrope, odnosno da neće biti primljeno u tu organizaciju. Takođe, indikativno je da se poslednjih dana intenzivirao broj incidenata, uključujući i zabranu ulaska na Kosovo patrijarhu SPC, te se ovakav razvoj događaja, zajedno sa jučerašnjom akcijom može tumačiti i u kontekstu razgovora o vanrednim parlamentarnim izborima koji su nedavno aktuelizovani na Kosovu, kao uvod ili deo eventualne predizborne kampanje – procenjuje Šljuka.

Kako zaključuje, zatvaranje institucija najviše će pogoditi građane.

– Možda i ne toliko radnike, jer je obznanjeno da će oni ostati u radnom odnosu, ali svakako će predstavljati problem za sve one koji su koristili usluge tih institucija. Iako su one radile smanjenim kapacitetom još od februara, odnosno u otežanim uslovima, određeni broj građana se i dalje oslanjao na isplatu sredstava, pre svega od strane filijala Banke Poštanske štedionice na Severu – kaže Šljuka.

A o potencijalnom dogovoru u Briselu kaže da, kao što je napomenuto i u tek objavljenom saopštenju Evropske službe za spoljne poslove, jednostrana i nekordinisana akcija Vlade Kosova dodatno će zakomplikovati čitavu situaciju i udaljiti nas od iznalaženja rešenja jer će sada na agendu biti dodati i novi problemi, iako stari još uvek nisu rešeni.

– Vredno je pomena i to da je akcija sprovedena u istom danu kada je specijalni izaslanik za dijalog, Miroslav Lajčak, istakao da je spreman da organizuje i 8. sastanak ukoliko su strane voljne da budu kooperativne i konstruktivne, te da se u pregovorima angažuju u dobroj veri. U kontekstu jučerašnjih dešavanja nameće se zaključak da Kosovo na to nije spremno, već da u suštini želi da oteža proces rešavanja ovog problema i eventualno kupi dodatno vreme dok se ne uđe u procese koji će i zvanično stopirati dijalog, te ovo pitanje više ne bude u fokusu – ukazuje Šljuka.

A Isak Vorgučić, direktor RTV KiM, konstatuje da je izgleda Vlada Aljbina Kurtija rešial da Uredbu Centralne banke Kosova o zabrani upotrebe dinara sprovede do kraja.

– Često se ponavlja ta reč „jednostrano“ ali to samo znači da pre ovakve i sličnih akcija Vlada nije sprovela nikakvu aktivnost ni u pravcu informisanja svojih (!?) građana, ni u pravcu postizanja dogovora s Beogradom – kaže Vorgučić.

Kako dodaje, dogovor Beograda i Prištine bi podrazumevao predviđanje mogućnosti da primaoci socijalne pomoći, penzioneri, vrtići, škole, ambulante, bolnice i zaposleni u njima mogu da primaju sredstva, ne dinare, nego sredstva kojima bi održavali svoj nesmetan život i rad na Kosovu.

– Ono što je najbolnije u celoj situaciji sa zabranom dinara je to što je sve očiglednije da Beograd ne ulaže napore da tu krizu reši, već da je produži. U prilog tome svedoči i to da je Policija Kosova u ovoj akciji, pored drugih valuta, zaplenila skoro sedamdesetpet miliona dinarskih novčanica iz Poštanske štedionice. Novac, koji je, po nalogu iz Beograda kosovskim Srbima omogućen da podignu u iznosu do 5.000 dinara, sada je u celosti poklonjen Aljbinu Kurtiju. Tragično je što će time aktuelna kosovska vlast učvrstiti svoju podršku većinskog stanovništva Kosova, dok srpska za to neće snositi nikakve posledice od svojih glasača – zaključuje Vorgučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari