Lajčak sutra u Beogradu sa Vučićem 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak sutra će doći u Beograd, gde će razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Lajčak, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana, sastaće se sa Vučićem u 10 časova, a posle razgovora nije predviđeno obraćanje medijima, saopštio je kabinet predsednika Srbije.

Slovački diplomata je kasno sinoć najavio da će posetiti Beograd, ne precizirajući datum, kako bi pripremio sledeći sastanak u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Prošle nedelje je istim povodom boravio u Prištini.

„Kao sledeće, idem u Srbiju, takođe u okviru priprema za naredni sastanak u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije“, naveo je Lajčak na Fejsbuku, sumirajući proteklu sedmicu.

Tokom boravka u Prištini, Lajčak je u petak izjavio da je postignut dogovor o novoj rundi dijaloga glavnih pregovarača Beograda i Prištine, Petra Petkovića i Besnika Bisljimija, ali nije želeo da kaže kada će taj sastanak biti održan.

Lajčak je kazao i da je Srbija povukla pismo upućeno Briselu prošle godine, u kojem je izrazila rezerve prema Sporazumu o putu ka normalizaciji sa Kosovom i njegovom Implementacionom aneksu. Zvaničnici Srbije se nisu oglašavali tim povodom.

U tom pismu, koje je u decembru poslala Uniji, tadašnja premijerka Srbije Ana Brnabić navela je da se Sporazum „smatra prihvatljivim isključivo u kontekstu koji se ne odnosi na de fakto i de jure priznanje Kosova“.

Lajčak je u Prištini rekao i da glavni most na Ibru treba da bude otvoren za saobraćaj, ali u koordinaciji sa saveznicima Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari