miroslav lajčakfoto BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ

Specijalni izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak saopštio je, sumirajući prethodnu nedelju, da je tokom sastanaka u Briselu predstavnicima Beograda i Prištine izneo jasna očekivanja EU u tri koraka – deeskalacija, novi izbori i primena dogovora iz Ohrida. Lajčak ističe da je situacija na severu Kosova i dalje veoma napeta.

„Izneli smo u ime EU naša jasna očekivanja obema stranama, fokusirana na tri elementa: deeskalacija, novi izbori na severu i povratak implementaciji Ohridskog sporazuma. U narednim danima ostaćemo u bliskom kontaktu sa obema stranama, a takođe ćemo pažljivo pratiti dešavanja na terenu“, poručio je Lajčak, prenosi Kosovo online.

Lajčak dodaje da se tokom nedelje u SAD sastao sa podsekretarom SAD Viktorijom Nuland i savetnikom u Stejt departmentu Derekom Šoleom.

„Delili smo zajedničku ocenu situacije na severu Kosova. Naglasili smo važnost trenutne deeskalacije i povratka dijalogu uz EU“, napisao je Lajčak.

Takođe, Lajčak ističe da se sastao sa specijalnim izaslanikom za SAD Gabrijelom Eskobarom, sa kojim je razmatrao situaciju u regionu.

Lajčak dodaje da je imao značajne razgovore sa nekoliko američkih zvaničnika, uključujući glavnog zamenika savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Finera, višeg direktora za Evropu Amandu Sloat, senatore Krisa Van Holena i Krisa Marfija i pomoćnicu sekretara za međunarodnu bezbednost Seleste Valander, pod-sekretara UN Rozmari di Karlo.

„Vodili smo diskusije u vezi sa bezbednosnom situacijom, neophodnim koracima za deeskalaciju i putu napred u dijalogu i na Zapadnom Balkanu uopšte“, poručio je Lajčak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari