Lajčak u Prištini sa Bisljimijem dogovorio sastanak pregovarača u Briselu 1Printskrin Kosovo onlajn

Izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak nakon sastanka sa zamenikom kosovskog premijera i glavnim pregovaračem Prištine Besnikom Bisljimijem, rekao je da je na tom sastanku razgovarano o deblokadi primene postignutih sporazuma, mostu na Ibru, kao i o datumu sastanka glavnih pregovarača u Briselu.

„Ovde u Prištini sam na poziv Bisljimija, kao deo priprema za predstojeći sastanak glavnih pregovarača u Briselu u danima koji predstoje. Razgovarali smo o detaljima o agendi sastanka i o pitanjima na koja treba da se obrati pažnja. Takođe, jako je bitno pitanje kako da deblokiramo primenu prethodno postignutog dogovora o normalizaciji, imao sam izuzetno bitnu konverzaciju baš o tome. Razgovarali smo i o tome koliki je napredak napravljen od poslednjeg sastanka glavnih pregovarača“, rekao je Lajčak.

On je ponovio stav da most na Ibru treba da bude otvoren, ali u dogovoru sa međunarodnim partnerima Kosova.

„Razgovarali smo i o otvaranju mosta na Ibru za saobraćaj. Ponoviću svoj stav, most treba da bude otvoren, ali bi on trebalo da bude otvoren u saradnji sa međunarodnim partnerima Kosova“, dodao je.

Na pitanje o blokadi prelaza sa Kosovom koja je najavljena za danas u 18 časova, Lajčak je rekao da je video najave, ali da se nada da neće biti blokade, jer će to, kako je naveo, imati negativan uticaj na slobodu kretanja.

Na pitanje da li ima informacije da će se Srbija povući iz Ohridskog sporazuma, Lajčak je rekao da je sporazum pravno obavezujući za obe strane.

„Ohridski sporazum je pravno obavezujući i radimo na njegovoj primeni. Nijedna strana se nije povukla, i razgovaramo sa obe strane, i sa Srbijom i sa Kosovom kako bismo ubrzali implementaciju“, rekao je Lajčak.

Kako je naveo, Srbija je povukla pismo iz decembra 2023. godine. u kome je izrazila da neće primeniti one delove Ohridskog sporazuma koji ugrožavaju nacionalne interese Srbije.

„Pismo je povučeno. Bilo je pojedinih izjava koje nisu bile od pomoći, ali sporazum je u potpunosti validan i u celosti, i više od toga…I kao takav sporazum je deo kosovskog i srpskog evropskog puta, tako da ima dvostruku važnost“, rekao je Lajčak.

Na pitanje za kada je zakazan sastanak pregovarača Kosova i Srbije u Briselu, Lajčak je rekao da je dogovor postignut, ali da još uvek nije vreme da bude objavljen.

„Razgovarali smo o tome, imamo dogovor, ali nećemo još da objavljujemo“, zaključio je Lajčak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari