Lajčak: U toku sastanak pregovarača Kosova i Srbije o više aktuelnih pitanja 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je danas u Briselu da je sastanak glavnih pregovarača Kosova i Srbije „uveliko u toku“ i da je na dnevnom redu više aktuelnih pitanja.

„Današnji sastanak glavnih pregovarača Kosova i Srbije uveliko je u toku. Dnevni red je ispunjen aktuelnim pitanjima, uključujući registarske tablice, implementaciju prethodnih sporazuma i pripremu terena za sledeći sastanak na visokom nivou“, napisao je Lajčak na Tviteru.

Lajčak je uz poruku objavio odvojene fotografije sa glavnim pregovaračima Srbije i Kosova, Petrom Petkovićem i Besnikom Bisljimijem. Lajčak je prvo odvojeno razgovarao sa delegacijama koje predvode Petković i Bisljimi.

Septembarska kriza na prelazima Jarinje i Brnjak, na severu Kosova, okončana je dogovorom o primeni režima nalepnica za registarske tablice koje izdaju srpske vlasti, kao privremene mere, i o formiranju Radne grupe, sa predstavnicima Beograda, Prištine i EU, radi postizanja trajnog rešenja tog pitanja.

Priština je prethodnih dana tvrdila da danas ističe rok za pronalazak trajnog rešenja i za primenu režima nalepnica kao privremenog rešenja. Beograd je odbacivao takvo tumačenje, tvrdeći da u sporazumu iz septembra „jasno piše“ da će privremeno rešenje biti primenjivano „dok ne bude postignut dogovor o trajnom“ i da danas ne ističe rok režimu nalepnica, već samo mandat Radne grupe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari