Lajčak i Vučić počeli sastanak u Beogradu: Bez obraćanja medijima, uprkos ogromnoj krizi na Kosovu 1Printskrin Kosovo onlajn

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka je u toku.

Sastanak Vučića i Lajčaka počeo je u 10 časova u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

Lajčak je juče najavio je da će, nakon što je posetio Prištinu, posetiti i Beograd, kako bi pripremio naredni sastanak „u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa dve strane“.

Posle razgovora nije predviđeno obraćanje medijima, saopšteno je.

Lajčak je u ponedeljak najavio da će, nakon Prištine, posetiti Beograd, kako bi pripremio naredni sastanak „u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa“ dve strane.

On je na Fejsbuku, sumirajući prethodnu nedelju, naveo da je, nakon Bledskog strateškog foruma, boravio u Prištini radi pripreme narednog sastanka glavnih pregovarača u Briselu.

Premijer Miloš Vučević rekao je u ponedeljak da se posle dolaska Lajčaka u Beograd vrlo brzo očekuje i sastanak u Briselu i da će se tada čuti konkretnije stvari o postupcima Prištine.

„Videćemo kakve će vesti (Lajčak) doneti, mislim da nas vrlo brzo čeka i sastanak u Briselu, i da su u pitanju dani kada ćemo čuti mnogo konkretnije stvari oko toga, a nadam se da Kurti neće nastaviti ovaj svoj neodgovorni niz poteza“, rekao je Vučević novinarima.

Poslednji sastanak glavnih pregovarača održan je u Briselu 2. juna, a 26. juna održan je i sastanak na najvišem nivou, ali tada nije došlo do sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bebednost Žozep Borel rekao je tada da Priština nije bila spremna za trilateralni sastanak u okviru dijaloga i da je postavila tri uslova, a da je sa druge strane Beograd bio spreman za razgovor.

U međuvremenu, policija Kosova jedanaesti dan blokira zgrade srpskih institucija na severu Kosova i Metohije, a više stotina zaposlenih u srpskim institucijama i dalje ne može na svoja radna mesta.

Kosovska policija upala je 30. avgusta, u zgrade Privremenih organa u Leposaviću, Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku, kao i u bolnički krug KBC Kosovska Mitrovica, zgradu u kojoj se nalaze prostorije PIO Fonda, prostorije Kancelarije za KiM, Kosovsko-mitrovačkog upravnog okruga i Centra za socijalni rad, a usledila su i saslušanja čelnika srpskih institucija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari