Ursula fon der Lajen rekla šta znači "de fakto priznanje" Kosova na konferenciji za medije sa Vučićem 1Vojin Radovanović

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen navela je na zajedničkoj konferenciji za medije sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da „de facto priznanje Kosova“ znači zapravo ispunjenje obaveza iz Ohridskog sporazuma.

Neophodna je normalizaciju između Srbije i Kosova, rekla je, osudivši nasilni napad u Banjskoj, dodajući da počinioci moraju da snose odgovornost.

Važno je da Srbija podrži statut ZSO, a Kosovo da ga sprovede, navela je ona, dodavši da mora da sprovede implementaciju postojećih sporazuma. Kao jedini put do normalizacije istakla je dijalog u Briselu.

Upitana kako može da se traži de facto priznanje Kosova kad pet članica EU, Kosovo ni de facto, ni de jure ne priznaje, predsednica EK rekla je da reč o sprovođenju Ohridskog sporazuma koji znači priznanje dokumenata, institucija od strane Srbija, uz osnivanje ZSO.

To će, navela je, utrti put normalizacije odnosa između Srbije i Kosova, i neophodan je preduslov za evropski put.

Rekla je i da je rat u Ukrajini doveo do velikih promena i turbulencija, te da je činjenica da EU na vrhu svoje agende ima temu proširenja. Zato postoji zamah, koji treba iskoristiti, ovaj proces je dvostran u kome svako treba „da uradi svoj domaći“.

Ona je poručila da je proširenje na vrhu agende EU, te da ne trenutno vreme globalnih promena.

Izrazila je želju da se Srbija pridruži Uniji.

„Nadam se i ubeđena sam da ćete iskoristiti ovan trenutak. Želimo da nastavimo sa koracima pridruživanja, uključujući i spoljnu politiku“, rekla je ona.

Predsednica EK navela je da srpska privreda dobro stoji, ali da EU želi da bude bliža Srbiji, te da bi do toga došlo postoji investicioni plan za Zapadni balkan.

Kao važne korake ona je istakla otvaranje jedinstvenog tržišta za kompanije Zapadnog Balakam, otvaranje jedinstvenog tržišta Zapadnog Balkana, zatom reforme, a ako se reforme sprovedu doći će do EU investicija.

Ona je čestitala na reformama iz slobode medija.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je na konferenciji za medije sa Ursulom fon der Lajen da je EU prvi ekonomski partner Srbije, te da 610 najvećih investitora u Srbiji su članovi EU.

Ukupna vrednost trgovinske razmene sa EU je 58,5 odsto, naveo je.

Dodao je da je formiranje i prihvatanje jedinstvenog regionalnog tržišta prioritet je Srbije.

Do kraja godine treba da bude završen interkonektor između Bugarske i Srbije, a za Srbiju je od suštinskog značaja i pruga Beograd – Niš, jer će njome moći da se za maksimalno pet i po sati da se dođe do Istanbula, što ne bi bilo moguće, kaže, bez pomoći EU, naveo je presednik.

Predsednici EK je, kaže, ponovio ono što je, kaže, rekao i u Briselu – Srbija zna obaveze, posvećena je miru i stabilnosti, ali jasno šta ne može protivno svom Ustavu da učini, te da su sve partnere mnogo puta upoznali sa tim.

Znamo šta je Srbija prihvatala i o čemu smo donosili zaključke u Skupštini, i svoje obaveze ćemo ispuniti, napomenuo je.

Posebno se zahvalio fon der Lajen što poslednja dva puta nije bila u Beogradu prilikom posete Srbiji, nego na jugu zemlje.

Vučić je rekao da priznanje Kosova za Srbiju nije pitanje, ali da zna obaveze iz dijaloga i da je spreman da ih ispuni.

Poručio je da je činjenica da Priština 11 godina nije ispunila jedinu obavezu – ZSO, a da od četiri dokumenta nijedan nije ispunjen od strane Prištine.

Kaže da je sa velikom petorkom dogovoreno da ne izlaze sa detaljima novog predloga statuta ZSO. „Plašim se da skoro nećemo videti formiranje ZSO, odavno znam sve balkanske trikove“, rekao je Vučić, dodavši da veruje da dobar deo ljudi u Evropi to vidi.

Vučić je rekao da su kratko govorili o medijskim zakonima, te preneo da je fon der Lajen rekla da su promene medijskih zakona dobar korak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari