Branka Latinović, lična arhivaBranka Latinović

Poseta predsednika Aleksandra Vučića Egiptu realizuje se u trenutku kada su naši odnosi u regionu delikatni, posebno sa Bosnom i Hercegovinom, a nemamo čime posebno da se pohvalimo našim napretkom na evropskom putu. Stoga ta poseta ima za cilj da pokrije te nedostatke“, objašnjava za Danas Branka Latinović, potpredsednica Foruma za međunarodne odnose i bivša ambasadorka.

Prema njenim rečima, to što je predsednikova poseta Egiptu počela susretom sa egipatskim ministrom za investicije i spoljnu trgovinu, što je potpisan bilateralni sporazum o slobodnoj trgovini i što će biti održan egipatsko-srpski poslovni forum, ukazuje da mi imamo određenih ekonomskih problema.

Naravno, kako kaže Latinovićeva, veliko i atraktivno egipatsko tržište nam je itekako potrebno.

„Ali istovremeno, još jedan, novi sporazum o slobodnoj trgovini, nakon Kine, snažno potvrđuje da se mi udaljavamo, a ne približavamo EU. Osim toga vreme kada su se u Jugoslaviji školovali egipatski studenti, oficiri… kada su jugoslovenski stručnjaci izgradili ĥidrocentralu na Aseanu, jedan od najvećih tehičko građevinskih izazova u svetu, pripada prošlosti. Mi nemamo više nekadašnji Energoprojekt, Hidrogradnju, Sever, Zastavu Kragujevac, EI Niš. Zato se pitam šta mi to kvalitetno, prestižno imamo da ponudimo Egiptu“, navodi naša sagovornica.

Tu, kako ističe, treba dodati i naglašeni značaj koji se daje vojnoj saradnji sa Egiptom. Nije u pitanju samo prodaja našeg oružja i opreme, već i izvoz vojne tehnologije i planiranje održavanja zajedničkih vojnih vežbi.

„Istovremeno, primetila sam da se u pripremi ove posete naglašavalo da je odnedavno došlo do sve veće koordinacije i saradnje između Srbije i Egipta u međunarodnim organizacijama i multilateralnim forumima. Ne dovodim u pitanje potrebu za ovakvim vidom saradnje, naprotiv. Ona je dobrodošla, ali ona se mora odnositi na određena specifična pitanja kao što je saradnja na Mediteranu, situacija u Gazi i posebno kanalisanje humanitarne pomoći tom napaćenom, palestinskom narodu. Ukoliko se ta saradnja u međunarodnim organizacijama diversifikuje, onda mi imamo veliki problem i sve se više udaljavamo od našeg evropskog puta“, ocenjuje sagovornica Danasa.

* Vučićeva poseta Egiptu je potrebna, ali je pitanje zašto je do nje došlo baš u ovom momentu

Ona ne spori da je Egipat izuzetno značajna, ključna država u arapskom svetu i posebno regionu Bliskog istoka. Oni drže punu kontrolu nad Sueckim kanalom, kao jednim od planetarih putnih čvorišta u svetu.

„Stoga se ne postavlja pitanje da li je ova poseta potrebna, već zašto do nje dolazi u ovom momentumu. Uz to i u vreme ne baš prijatnih temperaturnih prilika. Poseta je nastavak dosadašnje spoljne politike Srbije, odnosno da se ona i dalje zasniva na više stubova, pri čemu se uvek taj neki od ne-evropskih stubova koristi kada naši odnosi u Evropi, na nekom planu, ne štimaju kako treba“, primećuje potpredsednica Foruma za međunarodne odnose..

Ona podseća na još jednu važnu stvar koja je možda bila presudna za ovu posetu predsednika Srbije Egiptu.

*Da li Vučić preko Al Sisija šalje poruku Putinu?

„Egipatski predsednik Abdel Fatah al Sisi ima odlične odnose sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Zato me ne bi iznenadilo ukoliko uskoro saznamo da je ovu posetu Aleksandar Vučić iskoristio da preko egipatskog predsednika pošalje neki vid poruke Putinu“, zaključuje Branka Latinović u izjavi za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari