Ukoliko u Savetu bezbednosti UN bude predloženo rešenje koje odobrava jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova, Rusija će sigurno uložiti veto, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov i optužio SAD i EU da složene probleme žele da rešavaju van UN. „Ako bude predloženo rešenje koje odobrava jednostrano proglašenje nezavisnosti, naravno da će biti veta.

Ukoliko u Savetu bezbednosti UN bude predloženo rešenje koje odobrava jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova, Rusija će sigurno uložiti veto, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov i optužio SAD i EU da složene probleme žele da rešavaju van UN. „Ako bude predloženo rešenje koje odobrava jednostrano proglašenje nezavisnosti, naravno da će biti veta. Ne zato što Rusija želi da svima učini loše, samo da bi se potvrdila, već zato što je veto važan element međunarodnog prava“, kazao je Lavrov u intervjuu dnevniku Vreme novosti.
Na pitanje kako se odnosi prema planovima EU i NATO da zaobiđu UN pri određivanju statusa Kosova, on je rekao da je to „prvi pokušaj da se kaže da Zapad više ne interesuju UN i da će sad složene probleme rešavati van UN…“ „Nas kritikuju što ćemo uložiti veto i zabraniti „osvećivanje“ jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova odlukom UN. To nije blokiranje napora u traženju rešenja problema. Veto je neodvojivi deo Povelje UN, a Povelja UN kamen temeljac međunarodnog prava“, rekao je Lavrov.

Za evrofor potrebna i saglasnost Beograda

Moskva – Evropska unija može da zameni misiju UN na Kosovu uz odgovarajuću odluku Saveta bezbednosti UN i saglasnost Beograda, rekao je još Sergej Lavrov. On je ruskoj televiziji rekao da „ako EU želi da zameni misiju UN na Kosovu, to nije nemoguće“, ali da je za to potrebno ispuniti dva uslova. U tom slučaju potrebno je donošenje odluke u Savetu bezbednosti UN, bez menjanja Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN. „Drugi uslov je saglasnost Beograda, jer je to obavezan element svake mirovne operacije“, rekao je Lavrov. Šef ruske diplomatije je rekao da u Evropskoj uniji postoji „veoma ozbiljno odsustvo želje“ da se izađe iz okvira međunarodnog prava. „Čak i među tim zemljama koje smatraju varijantu davanja nezavisnosti Kosovu bez alternative, postoji shvatanje koliko je taj put poguban“, kazao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, ako NATO i EU izjave da će, ignorišući sve legitimne pravne mehanizme koji postoje u UN, sami rešavati kako da podele Srbiju, kako da joj otcepe Kosovo, kako da ne daju Srbima koji tamo žive da izraze svoje mišljenje o tome, time će staviti sebe van međunarodnog prava. On je dodao da je „obaveza“ generalnog sekretara UN i Misije UN na Kosovu da stvore uslove za dostizanje političkog rešenja i da objave „nelegitimnim odluku kosovskih lidera o jednostranom proglašenju nezavisnosti“. Lavrov je rekao da je, posle kontakata sa evropskim i američkim kolegama, stekao utisak da i oni razumeju svu opasnost takvog puta. „Ispada da ih ipak politička srvsishodnost, a u nekim zemljama i unutrašnjopolitička situacija, predizborni razlozi, guraju na taj „veoma klizavi put“, dodao je. „I zato pribegavaju različitim lukavstvima, kao što je predstavljanje da Rezolucija 1244 ne isključuje nezavisnost. Kao da je sve što je u Rezoluciji napisano o suverenitetu Srbije i o važnosti političkog rešenja, koje se sastoji o suštinskoj autonomiji Kosova u okviru Srbije, bio prelazni period koji se, kao, završio“, rekao je šef ruske diplomatije. Lavrov je dodao da se opet aktivira plan Martija Ahtisarija i da se pokušava da se predstavi da je plan bio odobren kao konačno rešenje, što „apsolutno nije tačno“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari