Lažna lična karta na ime Dragan Dabić, izdata Radovanu Karadžiću je originalna i važeća, a izdata je 1998. u OUP-u Ruma, saznaje Danas. Inače, dokumenta su trajno važeća budući da je osoba kojoj se izdaju imala više od 50 godina.
Naš sagovornik navodi da policija intenzivno radi na otkrivanju jataka koji su omogućili Karadžiću da u toj policijskoj stanici preuzme lažni identitet.

Lažna lična karta na ime Dragan Dabić, izdata Radovanu Karadžiću je originalna i važeća, a izdata je 1998. u OUP-u Ruma, saznaje Danas. Inače, dokumenta su trajno važeća budući da je osoba kojoj se izdaju imala više od 50 godina.
Naš sagovornik navodi da policija intenzivno radi na otkrivanju jataka koji su omogućili Karadžiću da u toj policijskoj stanici preuzme lažni identitet. Prema nezvaničnim informacijama, Dabić je preminuo 1993. u Sarajevu. Pretpostavlja se da je Karadžić imao nekoliko orginalno izdatih dokumenata, ali sa različitim indetitetima, koje je godinama koristio.

LAVROV: Srpske vlasti ispunjavaju obavezu prema Tribunalu

Moskva – Hapšenjem Radovana Karadžića srpske vlasti ispunjavaju svoju obavezu prema Haškom tribunalu, a glavno je da suđenje ne bude politizovano – izjavio je juče šef ruske diplomatije Sergej Lavrov televiziji Rusija.

– Glavno je da poznati elementi politizovanosti Tribunala, koja je postojala u dosadašnjem radu, ne budu prisutni – kazao je Lavrov tokom posete Singapuru. On je naveo da se Rusija nada da će Tribunal „u svakom slučaju završiti rad u roku koji je odredio Savet bezbednosti UN“. Po njegovim rečima, neophodno je „preći sa privremenih, jednokratnih organa na univerzalne sudske procedure, koje su izrađene na osnovu međunarodnih konvencija“.

Komandir policijske stanice u Rumi 1998. bio je Ratko Jokanović i trenutno je u penziji. Pre postavljanja na mesto komandira radio je kao inspektor za privredni kriminal.

Ošišan i obrijan i spreman za izručenje

Haški optuženik Radovan Karadžić najverovatnije će tokom vikenda biti izručen Haškom tribunalu – potvrdio je portparol Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić.

Karadžićev advokat Svetozar Vujačić kaže za naš list da će žalbu na rešenje o ispunjenosti uslova za izručenje njegovog klijenta poslati poslednjeg zakonskog roka, u petak u 19.55 sati iz pošte. Vujačić je objasnio da to čini kako bi se odložilo izručenje, da bi na taj način pomogao porodici Karadžića da u pritvorskoj jedinici u Beogradu poseti nekadašnjeg predsednika Republike Srpske. Kako je objasnio Vujačić, njegov klijent je obrijan i ošišan i izgleda kao i pre 13 godina. On je dodao da je Karadžić u izvanrednom psihičkom stanju. Haškog optuženika su juče posetili Luka Karadžić i Kosta Čavoški. Advokat Vujačić je najavio da će se bivši predsednik Republike Srpske pred sudom u Hagu braniti sam. On je podsetio da je istražni sudija dao dozvolu da porodica poseti Karadžića, ali da visoki predstavnik međunarodne zajednice za BIH Miroslav Lajčak to koči.

Stanica policije u Rumi je pod SUP Sremska Mitrovica, a u to vreme načelnik policije u tom gradu je bio Milenko Vlaisavljević iz Šida, koji je, prema informacijama Danasa, bio blizak sa Socijalističkom partijom Srbije i tada je važio za glavnog čoveka u Sremu. Pre rada u policiji bio je direktor Centra za socijalni rad u Šidu. Smenjen je sa mesta načelnika SUP Sremska Mitrovica posle 2000.

Ambasada SAD: Nagrada za hapšenje predviđena za pojedince

Beograd – SAD niko nije kontaktirao sa informacijama o Radovanu Karadžiću koje bi ga kandidovale za nagradu raspisanu za hapšenje bivšeg lidera bosnanskih Srba, rekla je ataše za štampu ambasade SAD u Beogradu Rajan Haris. SAD su raspisale nagradu za hapšenje terorista i osoba optuženih za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji i Ruandi. Za informacije koje bi dovele do hapšenja Karadžića, Ratka Mladića ili Gorana Hadžića SAD su ponudile nagradu do pet miliona dolara.

– U slučaju Radovana Karadžića, nemamo saznanja o nekom pojedincu koji bi mogao da dobije takvu nagradu – rekla je Haris.

Ona je navela da Vlada Srbije ili neka vladina služba ne mogu da traže nagradu, jer su „nagrade za pravdu namenjene nagrađivanju privatnih građana koji su dali informacije koje bi dovele do hapšenja traženih terorista, lica uključenih u finansiranje terorizma i ratne kriminalce“.

Policija u Sremskoj Mitrovici danas će održati konferenciju za novinare.
Lažna lična karta nameće pitanje kako su otisci Karadžića mogli biti u sistemu MUP Srbije. Zahtev za izdavanje lične karte podnosi se lično, a tom prilikom se prilaže i lična karta ili druga isprava iz koje se može utvrditi identitet, ali i izvod iz matične knjige rođenih, kao i uverenje o državljanstvu i otisci prstiju. Identitet osobe se provera kroz sistem MUP-a Srbije, a za regulisanje prebivališta, potreban dokaz o pravnoj osnovi korišćenja stana – ugovor o korišćenju stana, vlasnički list ili rešenje o kućnom broju. Adresa prebivališta ili boravišta, kada je reč o privremenoj promeni mesta boravka, unosi se u ličnu kartu. Sve to nameće i pitanje državljanstva, odnosno ko mu je pomogao da stvori lažni identitet ako nije bio državljanin Srbije, kako tvrde srpske vlasti.
Policija sumnja da je reč o istoj mreži pomagača, navodi naš sagovornik, koji su oko zamene identiteta pomogli i već uhapšenom načelniku regionalnog Centra službi bezbednosti u Banjaluci Stojanu Župljaninu, ali i najtraženijem haškom beguncu Ratku Mladiću. Podsetimo, da je Župljanin imao dokumenta na ime preminulog Branislava Vukadina izdata u policijskoj stanici u Bačkoj Palanci, kao i da je prilikom hapšenja kod njega pronađeno i uverenje o državljanstvu i vozačka dozvola.
Prioritet je, tvrde sagovornici Danasa, što pre doći do tih osoba i zatvoriti krug, jer ukoliko se dođe do indentiteta koje koristi Ratko Mladić, on će ubrzo biti lociran i uhapšen.
Haški optuženik Vlastimir Đorđević, bivši pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Republike Srbije i načelnik Resora javne bezbednosti, takođe je uhapšen juna prošle godine u Budvi, a krio se pod lažnim imenom Novica Karadžić, koji je preminuo. On je radio kao građevinski radnik.
Nakon četiri dana od hapšenja, i dalje ostaje nedoumica ko je izveo tu akciju. U ovom trenutku, osim informacije da su to učinile bezbednosne službe Srbije i da pripadnici MUP nisu bili angažovani, nije sasvim jasno ko je izveo operaciju. Nagađa se da je hapšenje Karadžića izvela BIA, uz asistenciju Vojno bezbednosne agnecije, ali za to nema nikakvih zvaničnih potvrda.
Ćutanje zvaničnika samo podgreva različite teorije zavera. Pojedini strani mediji pišu i da su u toj akciji učestvovale i američke i britanske tajne službe. Tim povodom oglasio se Stejt department negirajući te informacije.
Bogoljub Milosavljević, stručnjak za bezbednosna pitanja, kaže za Danas da su policijska ovlašćenja ostala u rukama BIA.
– Policijska ovlašćenja su ostala u rukama BIA i potrebno je da se to zakonski izmeni. BIA i MUP su pre izvesnog vremena potpisali protokol o međusobnom ustupanju određenih poslova iz svoje nadležnosti i to proizilazi iz člana 16. Zakona o BIA – kaže Milosavljević.
U članu 16. navodi se da „kad posebni razlozi bezbednosti Srbije to zahtevaju, Agencija može da preuzme i neposredno obavi poslove koji su u nadležnosti MUP-a“, a odluku o preuzimanju i obavljanju poslova iz delokruga MUP sporazumno donose direktor BIA i ministar policije.
„U slučaju sukoba nadležnosti odlučuje Vlada Srbije, u skladu sa zakonom i drugim propisima. Direktor BIA i ministar policije sporazumno će bliže urediti svojim aktom obavezne oblike i način ostvarivanja saradnje BIA i MUP u pitanjima od interesa za bezbednost i ustavni poredak Srbije, odnosno bezbednost ljudi i imovine“, navodi se u Zakonu.
Zanimljiv je i član 12. u kojem se navodi da pripadnici BIA mogu da se pozovu na prava koje imaju ovlašćena službena lica i radnici na određenim dužnostima MUP i da učestvuju u „otkrivanju, praćenju, dokumentovanju, sprečavanju, suzbijanju i presecanju delatnosti organizacija i lica usmerenih na vršenje organizovanog kriminala i krivičnih dela s elementom inostranosti, unutrašnjeg i međunarodnog terorizma i najtežih oblika krivičnih dela protiv čovečnosti i međunarodnog prava i protiv Ustavom utvrđenog poretka i bezbednosti Srbije“.
Srbija je dosad Tribunalu u Hagu izručila 44 optužena, tako da su preostala još dvojica – Ratko Mladić i Goran Hadžić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari