Hrvatski državljanin Igor Mejaški (63) koga je prekjuče uhapsila policija u kenijskom gradu Mombasi i za koga su mediji tvrdili da je zapravo haški optuženik Ratko Mladić, oslobođen je sinoć. Ovo su saopštile su kenijske snage bezbednosti koje su priznale da je u pitanju bila greška identiteta. „Istražitelji u policiji preko Interpla, utvrdili su sigurno da uhapšena osoba nije Ratko Mladić, većhrvatski građanin sa ispravnim pasošem i vozačkom dozvolom“, izjavio je portparol kenijske policije Erik Kiret, koji nije naveo identitet uhapšenog.

Uhapšena osoba „legalno vodi posao u turizmu na južnoj obali Kenije“, dodao je Kiret i naveo da je uhapšeni oslobođen. „Mi smo ga oslobodili kako bi nastavio svoj posao, jer je u pitanju greška u identitetu“, rekao je portparol policije. I Tužilaštvo Haškog tribunala oglasilo se u petak popodne saopštenjem da u Keniji nije uhapšen nijedan od dvojice optuženih koji su još na slobodi – ni Ratko Mladić, ni Goran Hadžić. Rejčel Bilington, prestavnica Interpola za medije, izjavila je da se otisci pristiju uhapšenog ne poklapaju sa Mladićevim otiscima.

Hrvatski mediji navode da Mejaški živi u Mombasi i da nije bio u Hrvatskoj tokom Domovinskog rata, ali da je često slao pomoćiz Kenije. Kako se navodi, Mejaški većgodinama u Keniji ima uspešnu agenciju za iznajmljivanje čamaca, vodenih skutera i opreme za ronjenje. Prema navodima hrvatskih medija, on već25 godina živi u Keniji gde se bavi brojnim rekreativnim uslugama, a to je potvrdila i njegova majka, 82-godišnja Katica Mejaški. Ona je objasnila da njen sin „nema ništa sa ratom niti sa ratnim zločinima“ i da je nedavno imao zdravstvene probleme i brige da li će predstojeća turistička sezona biti loša.

– Poslednja stvar koja mu je bila potrebna je da bude greškom uhapšen kao ratni zločinac – navela je Mejaški.

Kao razlog za njegovo hapšenje u medijima se pominje da je rečo uceni, odnosno da je navodno vlasnik hotela Vajtsend, u kojem je Mejaški imao agenciju hteo da otkupi njegov posao ponudivši mu sramno mali iznos i najavljujući da će ga u suprotnom izbaciti iz hotela. Mejaški je to navodno odbio i pretpostavlja se da ga je vlasnik zbog toga prijavio policiji kao optuženog za ratne zločine.

Ovaj hrvatski biznismen je još za vreme studija prava uz treniranje džuda i intenzivno učenje stranih jezika počeo da radi kao turistički vodiču agenciji „Plava laguna“ iz Poreča. Danas je vlasnik ekskluzivnog sportskog centra „Blue Lagoon Water Sports“ u sklopu „Whitesandsa“ u Mombasi.

Govori svahili kao svoj maternji jezik, pa ga u Keniji smatraju domaćim. Osim „džet-ski safarija“ oko Mombase, Mejaški je u turističku ponudu uveo i brodove sa staklenim dnom koje sam izrađuje.

Ovo nije prvi put da je uhapšen neko ko liči na Mladića. Krajem septembra prošle godine BIA je privela Aleksandra Isailovića (56), koji fizički podseća na Mladića, a zatim ga, kada je utvrdila da nije rečo Mladiću, uz izvinjenje pustila. Postoje tvrdnje da je policija Isailovića privodila i 2004, takođe zbog sličnosti sa Mladićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari