Nastavak međusobnih oštrih izjava predsednika Srbije i Hrvatske Tomislava Nikolića i Ive Josipovića nakon oslobađajuće presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču u Hagu pokazuju da su odnosi Beograda i Zagreba sve zategnutiji, a da će posledice toga osetiti ceo region, smatraju sagovornici Danasa Drago Hedl, Predrag Simić i Senad Pećanin.


Prema njihovim rečima, sve ono što je postignuto prethodnih godina, dok je na čelu Srbije bio Boris Tadić, sada je „na niskoj tački“, da će ceh Nikolićevih izjava osetiti srpski građani, ali i da bi žrtve Oluje morale da dobiju sudsko obeštećenje.

Drago Hedl, novinar zagrebačkog Jutarnjeg lista, kaže za Danas da su se „odnosi Srbije i Hrvatske, nažalost, vratili nekoliko godina unazad“, ali da toj „niskoj tački“ nisu direktno doprineli ni Zagreb ni Beograd.

„Led koji je okovao odnose dvaju suseda je oslobađajuća presuda Gotovini i Markaču. Beograd treba da ublaži retoriku i shvati kako njih nisu oslobodili hrvatski sudovi, već sud kojeg su osnovale UN. Zagreb bi trebalo da shvati da žrtve Oluje moraju da dobiju sudsko obeštećenje. Hrvatska mora da nađe krivce i sudi im“, ukazuje Hedl.

Predrag Simić, profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu, smatra da je Tadićevo glavno dostignuće bilo to što je s Josipovićem unapredio odnose Srbije i Hrvatske. Kako kaže, oslobađajuća presuda Gotovini i Markaču „poremetila je stvari“ i „destabilizovala region“.

„Zategnuti odnosi Beograda i Zagreba osetiće se u celom regionu. Međutim, ono što razlikuje Beograd i Zagreb jeste to što Hrvatska završava poslove – uskoro će postati članica EU. Srbiji to tek predstoji“, ukazuje Simić za Danas.

Senad Pećanin, urednik TV1 iz Sarajeva, smatra da Nikolić ima pravo da odlučuje kakvu će politiku voditi, „ali se nadam da ne gaji iluzije da će dosadašnjom doprineti stabilnosti i prosperitetu i Srbije i celog regiona“.

„Ako mu je cilj da svojim stavovima zabrine i Sarajevo i Zagreb, razočara i Brisel i Vašington, a da oduševi Moskvu, onda je u tome možda čak i uspeo. No, mislim da će, nakon što susedi Srbije budu prinuđeni da „plate poneku rundu“ Nikolićevog političkog derta, građani Srbije na kraju, ponovo, platiti ceh“, ukazuje Pećanin za Danas.

Kako govore dva predsednika

Nakon izjave predsednika Srbije Tomislava Nikolića da „ovo s Hrvatskom ne ide dobro“, hrvatski šef države Ivo Josipović je uzvratio da se takvim izjavama „zaustavlja proces pomirenja i saradnje“. Nikolić je rekao da je „cinično to što Ante Gotovina poziva Srbe da se vrate“, a Josipović je priznao da ne bi imao ništa protiv da mu tek oslobođeni general bude savetnik. Obojica se slažu da njihov susret u ovim okolnostima ne bi imao smisla. S druge strane, evropski komesar za proširenje Štefan File izjavio je tokom jučerašnje posete u Zagrebu da su za Hrvatsku odnosi sa Srbijom važni i izrazio verovanje da će „političari obeju strana naći izlaz i doprineti hlađenju emocija u korist regiona“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari