I levica i desnica saglasne: Traže posebne sednice u Skupštini o litijumu i Kosovu 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

Stranke levice i desnice u Skupštini Srbije podržavaju se međusobno u vezi sa zahtevima, s jedne strane posebne sednice o litijumu, a sa druge – o Kosovu.

Međutim, stranke takozvane levice nisu saglasne sa formulisanjem zahteva za posebnom sednicom o Kosovu koju je ispostavila Nova demokratska stranka Srbije, a gde se pominje da se od „Vlade Srbije zahteva da preduzme sve mere, uključujući upotrebu sile, da zaštiti srpski narod na KiM“.

POKS je, s druge strane, u svom saopštenju, u kojem naznačava da traži posebnu sednicu Skupštine Srbije zbog aktuelne krize na Kosovu, bio blaži, te nije tražio i primenu sile, već samo raspravu, ističući da je politika Aleksandra Vučića „velikoizdajnička“.

„Avanturističke zahteve, poput zahteva za vojnim sukobljavanjem sa NATO – ne možemo podržati“

I levica i desnica saglasne: Traže posebne sednice u Skupštini o litijumu i Kosovu 2
Foto: FoNet/Milica Vučković

– Skupština je jedino mesto na kome se može i mora razgovarati o svim problemima u našem društvu a aktuelna situacija na Kosovu i Metohiji, uz nameru Aleksandra Vučića vođe Rio Tinto koalicije da Srbiju pretvori u svetsku rudarsku deponiju, je trenutno gorući problem našeg društva – kaže za Danas Srđan Milivojević, poslanik Demokratske stranke u Skupštini Srbije

Duboka politička kriza u koju je Aleksandar Vučić gurnuo Srbiju je tema za hitnu sednicu Skupštine, dodaje, “bez obzira ko predlaže da se ta sednica zakaže”.

– Mi ne možemo zatvarati oči pred onim što se dešava na Kosovu i Metohiji. Ne delim mišljenje da je na delu puzajuće priznanje Kosova. Reč je o galopirajućem priznanju od strane naših jahača Apokalipse, koji su još devedesetih osedlali konje koji nas vode uambis našr propastj. Smatram da je neophodna i sednica Skupštine i skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju – ističe sagovornik Danasa.

Međutim, kako kaže dalje, “avanturističke zahteve, poput zahteva za vojnim sukobljavanjem sa NATO paktom ne možemo podržati jer smo takvu retoriku prošli put jedva preživeli, plativši ogromnu cenu nepromišljenih odluka, isturajući goloruki narod ogromnom stradanju zbog bezumlja ljudi na vlasti koji nisu ni branili južnu srpsku pokrajinu već svoje fotelje”.

– Ne znam kako će se na toj sednici Skupštine Srbije ponašati predstavnici Srpske napredne stranke koji su nad Kurtijevim Ustavom položili zakletvu da će raditi na zaštiti suvereniteta, teritorijalne celovitosti i instutcionalnog Kosova.. S obzirom na to da ti imaju većinu u Narodnoj skupštini Republike Srbije, ako ovu sednicu ne zakažu, jasno će kazati da ostaju verni ovoj zakletvi a ne poslaničkoj zakletvi datoj u Skupštini Srbije – zaključuje Srđan Milivojević.

Podsetimo, predsednik Srbije je u sred najveće egzistencijalne krize u vezi sa problemima života Srba na Kosovu otputovao u Loznicu kako bi ubeđivao tamošnje meštane da se ne protive rudarenju litijuma i da to nije štetno za njihovu životnu okolinu.

I levica i desnica saglasne: Traže posebne sednice u Skupštini o litijumu i Kosovu 3
foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

„O najvažnijim državnim pitanjima treba da se raspravlja i odlučuje u najvišem zakonodavnom telu“

– Narodni pokret Srbije se zalaže za to da se o najvažnijim državnim pitanjima raspravlja i odlučuje u najvišem zakonodavnom telu a to je Narodna Skupština koje i treba da kontroliše izvršnu vlast. Nažalost, mi imamo predsednika Srbije koji je preuzeo nadležnosti i Narodne Skupštine i Vlade Srbije. On utvrđuje i vodi politiku države, on vodi pregovore i donosi odluke, i isključivi razlog svega što se sada dešava na Kosovu je posledica delovanja Aleksandra Vučića – kaže za Miloš Pavlović, potpredsednik Narodnog pokreta Srbije.

Na pitanje da li će podržati zahtev “desne” opozicije da se održi sednica Skupštine Srbije o Kosovu, naš sagovornik kaže da njegova poslanička grupa još nije dobila taj predlog“ pa bi, napominje, sada sve bilo prejudiciranje.

– Kada on bude zvanično podnet, nadležni organi stranke će doneti odluku o tom pitanju. Odluka će svakako biti u interesu države i njenih građana – zaključuje Miloš Pavlović.

I levica i desnica saglasne: Traže posebne sednice u Skupštini o litijumu i Kosovu 4
foto: Vojin Radovanović/Danas

Prema rečima Pavla Grbovića, narodnog poslanika i lidera Pokreta slobodnih građana, članovi ove partije nikada ne beže od rasprave na ovu temu, “pa ni onda kada je iniciraju oni sa čijim stavovima se gotovo uopšte ne slažemo”.

– U tom pogledu sednica jeste potrebna, ali ne možemo da podržimo predložene mere koje uključuju čak i oružane sukobe jer su u dubokoj suprotnosti sa politikom PSG, ali pre svega u suprotnosti sa interesima Srbije i Srba koji su ostali da žive na KiM. Apsolutno je jasno da je njihov položaj katastrofalan i odgovornost prištinskih vlasti je neupitna, ali se on neće popraviti eskalacijom sukoba već pametnom diplomatskom inicijativom prema EU i SAD. U tom delu su stavovi PSG i NDSS dijametralno suprotni i teško pomirljivi – zaključuje Pavle Grbović.

I levica i desnica saglasne: Traže posebne sednice u Skupštini o litijumu i Kosovu 5
Foto FoNet Ana Paunković

Vojislav Mihailović: Ako nema demokratskog dijaloga u skupštini, biće ga na ulici

– Pokret obnove Kraljevine Srbije smatra da po hitnom postupku treba Skupština da zaseda po dva pitanja, stanja na Kosovu i Metohiji i po pitanju rudarenja litijuma, jer ukoliko nema demokratskog dijaloga u skupštini, njega će biti na ulici. Zbog toga ćemo podržati ovaj predlog. Predsednik države je pitanje litijuma pretvorio u njegil lični rijaliti šou i postao portparol kompanije Rio Tinto.
Građani nemaju priliku da čuju drugu stranu jer su državni mediji zatvoreni za drugačija mišljenja. Jedini način da građani čuju istinu je skupština Srbije – kaže za Danas Vojilslav Mihailović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari