Partija Levica: Očekujemo da Mickoski na sastanku sa Kurtijem osudi skandalozno ponašanje Osmani 1foto EPA-EFE/GEORGI LIČOVSKI

Partija Levica ističe da se očekuje da premijer Severne Makedonije na današnjem sastanku sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem osudi ponašanje predsednice Kosova Vjose Osmani prilikom rutinske kontrole na skopskom aerodromu.

Partija Levica je saopštenjem medijima nagovestila da podnosi inicijativu za interpelaciju predsednika Sobranja Severne Makedonije Afrima Gašija.

Partija ukazuje da ovo nije prvi put da predsednica Kosova Vjosa Osmani izaziva incident.

Osmani je, kažu, sličnu situaciju izazvala i kod avio-kompanija „Turkiš erlajns“ i „Austrijan erlajns“, prilikom čega kompanije nisu dozvolile poletanje aviona sve dok se ne ispoštuju međunarodni standardi avijacije za civilni saobraćaj (uprkos insistiranju njenog obezbeđenja).

„Očekujemo da će se na najavljenom sastanku Mickoskog i Kurtija, premijer makedonske vlade zalagati za odbrane makedonske institucije i jasno osuditi ovo skandalozno ponašanje predsednice Kosova“, saopštila je Levica.

U vezi sa inicijativom za interpelaciju Gašija, iz partije kažu da se incident dogodio na Međunarodnom aerodromu Skoplje, što odražava sistemsko nepoštovanje institucija i zakona, prvobitno od strane samog Afrima Gašija, koji nema ovlašćenja da reaguje u konkretnom slučaju.

„Reakcija njegovog obezbeđenja, van njegovih ovlašćenja, de facto je omela normalno funkcionisanje bezbednosnih procedura“, smatra Levica.

Partija ističe da „iako je jasno da se radi o skandaloznom prekoračenju ovlašćenja, gde se podrivaju makedonske institucije kako bi se zaštitio funkcioner iz druge zemlje – već tri dana nema najave odgovornosti iz Vlade, osim nekoliko paušalnih i diplomatskih saopštenja“.

Levica je odlučna da Afrim Gaši više nema integritet da obavlja funkciju predsednika Sobranja i zbog toga će podneti interpelaciju za njegovu smenu, saopštila je ova partija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari