Jedna stranka- jedan čovek: Uspon i pad Liberalno-demokratske partije 1Foto: BETAPHOTO/ Press služba LD

Popriličan je broj stranaka koje su od uvođenja višepartizma u Srbiji najpre zasijale, pa nestale sa političke scene. U galeriji gotovo zaboravljenih je i Liberalno-demokratska partija Čedomira Jovanovića.

Formalno LDP je još upisan u registar političkih stranaka, ali već dugi niz godina on je bez bilo kakvog političkog uticaja, a o tome svedoči i činjenica da je na decembarskim izborima prošle godine osvojio svega 0,24 odsto glasova.

Lider LDP prošle godine je teatralno najavio da se vraća u politiku, napominjući da nikada nije ni otišao iz nje, ali da se ona promenila u nešto što je suviše lično, bez vizije, bez programa, u „obaranje ruku u kome ujedamo sami sebe“.

Nije uspeo da se vrati, a i kako bi kad su stranku poslednjih desetak godina napustili gotovo svi viđeniji članovi. LDP se još jedino prepoznaje po jednom čoveku, predsedniku te stranke Čedomiru Jovanoviću i njegovim sporadičnim incidentima.

Utisak je da je stranka, osim što je ostala bez članova i infarstrukture, ostala i bez ideologije. Judita Popović, članica ove stranke, pre izvesnog vremena objasnila je za naš list da je liberalno-demokratska ideja u defanzivi i to ne samo u Srbiji, već i u Evropi.

„Ta ideja nikada nije baš ni imala uporište u Srbiji i kada je bilo naznake da bi mogli da napravimo red u zemlji, bilo je otpora. LDP je jako potreban Srbiji, ako jednog dana ta Srbija odluči da se promeni“, napomenula je tada Popovićeva.

Jedna stranka- jedan čovek: Uspon i pad Liberalno-demokratske partije 2
Foto: M.P. / Danas

Ona je tada ocenila i da ovom društvu niko ne smeta koliko Jovanović, da nema omraženijeg političara, iako on nema baš nikakvog uticaja i da se sve to ciljano radi godinama, jer bi jednog dana politička opcija koju on zastupa mogla da oživi. Ponovila je ono što Jovanović već izvesno vreme sam tvrdi da neće staviti ključ u bravu LDP.

Ko će staviti ključ u bravu LDP?

Ključ nije stavljen, ali se čini da su od te partije svi digli ruke. Ona je ostala i bez sajta, na kome se danas reklamiraju medicinski preparati.

„Postoje firme iz instranstva koje gađaju velike kompanije,a naš sajt je bio veoma posećen. Jedna takva firma je, kada je nama istekao domen, tražila da ga kupi. I kupila ga je. Kupila je i domen Čedomir Jovanović. Ja ne znam ni kako se ta firma zove, ni šta reklamira, ni ko stoji iza nje, ali sam angažovao advokata Stefana Petrovića koji je sa njima stupio u kontakt“,  objasnio je za Danas prošle godine Jovanović.

Fejsbuk i tviter stranicu LDP nije niko kupio  ni hakovao, ali na njoj nema nikakvog oglašavanja, ni informcaija. Poslednje objave datiraju iz 2021. godine i odnose se na čestitke za Božić.

Da je u LDP poslednjih godina bilo dosta razmimoilaženja govore i činjenice da su stranku napustili i njeni osnivači. Među prvima stranku je napustio Zoran Ostojić i to u vreme dok je LDP bio parlamentarna stranka.

Da li je neko ostao u LDP-u?

„LDP sam napustio 2013. i tada sam bio poslanik u Skupštini Srbije. Zbog dosta čudnog ponašanja razišao sam se tada sa Čedom“, rekao je svojevremeno za Danas Ostojić, koji danas vodi emisiju na TV Tanjug. On je pojasnio i da su članovi LDP, Jovanoviću još 2011. godine predlagali da se povuče sa čela stranke, što on nije prihvatio i zbog čega su posledice po LDP takve kakve su. Ljudi odlaze, novi ne dolaze.

Jedna stranka- jedan čovek: Uspon i pad Liberalno-demokratske partije 3
Foto: FoNet/Milica Vučković

Nakon Ostojića LDP su napustili i Jovanovićevi najbliži saradnici, Bojan Đurić i Ivan Andrić. Njih dvojica nakon razlaza sa liderom LDP jedno vreme se nisu bavili politikom, ali su 2021. godine, ipak, pokušali da se u nju vrate osnivanjem Udruženja 2021. Građani im nisu dali podršku.

Jedna stranka- jedan čovek: Uspon i pad Liberalno-demokratske partije 4

Među poslednjima stranku su napustili Đorđo Žujović i Nenad Milić. Žujović je nakon napuštanja LDP postao član Socijaldemokratske partije Srbije Rasima Ljajića, ali je i odatle otišao i prošle godine osnovao političku organizaciju LIBDEN.

Nenad Milić bio je jedan od najbližih Čedinih saradnika i poslanik u više mandata, ali je i on pre dve godine pokušao da krene samostalnim putem. Osnovao je zajedno sa istomišljenicima Savez 90/Zeleni Srbije, za koji je Aleksandar Jovanović tada tvrdio da predstavlja „zelenu maglu „. Javnost nije ni uspela da utvrdi da li je to magla, a oni su već nestali iz javnog života.

Od 2016. godine, kada joj je istekao poslanički mandat Nataša Mićić, nekadašnja potpredsednica LDP ,se ne oglašava. Pre tri godine pokušali smo da proverimo spekulacije da je i ona napustila Jovanovića, ali je ona odbila da odgovori. Izvori Danasa tvrde da se ona danas uspešno bavi samo advokaturom.

Među članovima LDP odavno nisu Dejan Ranđić, Svetislava Bulajić, Marko Karadžić, Nenad Prokić, Nikola Samardžić, Mile Korićanac, Milka Marinković, Dušica Anđelković, Branislav Lečič.

Kratka istorija, dugi pad

Za razliku od nekih drugih stranaka, LDP nema dugu istoriju, ali je pad počeo rano. Stranka je je osnovana 5. novembra 2005. godine. Osnovali su je bivši članovi Demokratske stranke, koji su zajedno sa Čedom Jovanovićem izbačeni u partijskoj čistki 2004. godine, kada je Jovanović postao kritičan prema novom pravcu Demokratske stranke i njenom novoizabranom predsedniku Borisu Tadiću.

LDP je dobila svoj prvi mandat u Narodnoj skupštini već iste godine, nakon što je Đorđe Đukić „prebegao“ iz Demokratske stranke u LDP.

Članovi osnivačkog odbora bili su: Nenad Prokić, Nikola Sanardžić, Brabislav Lečić i Đorđe Đukić.

Jovanović je tada objasnio da su osnivači LDP-a odlučili da naprave partiju, „jer još uvek živimo u Miloševićevoj Srbiji u kojoj veličaju ratne zločince i kriminalce. „Oni koji su izgubili 5. oktobra, misle da su pobedili 12. marta kroz Đinđićevo ubistvo. Tačno je da vode jer danas u Srbiji nema ni jedne zvanične ideje koja je nalik na ideje Zorana Đinđića“, rekao je tada Jovanović i dodao da ako neko želi 5. oktobar onda treba da zna da put do 5. oktobra vodi kroz diskontinuitet sa Srbijom prošlosti, koja nije diskontinuitet samo sa Miloševićem nego i sa nama samima.

On je na osnivačkoj skupštini poručio da je Srbija sto godina kroz teror bila prisutna na Kosovu, da je ratom došla i ratom otišla i dodao da sada treba da budemo prisutni ekonomski.

Jedna stranka- jedan čovek: Uspon i pad Liberalno-demokratske partije 5
foto (BETAPHOTO/EMIL VAS/EV)

Njegov tadašnji najbliži saradnik Branislav Lečić ovako je objasnio budući pravac stranke: „I da znate pravo ime partije. LDP znači, a to mi je rekao građanin iz ovoga grada spontano na ulici: levo, desno, pravo u centar“.

Liberalno-demokratska partija otvoreno se tada založila za članstvo Srbije u NATO i nezavisnost Kosova. Navedeno je i da LDP podržava sekularizam i multikulturalizam, a snažno podržava i prava LGBT osoba u Srbiji. Po pitanju privrede, zalaže se za klasični liberalizam, tržišnu privredu i podržava privatizaciju .

Na političkom spektru, LDP je pozicionirana na centru, iako je njena socijalna politika pozicionirana na levici, dok je ekonomski orijentisana ka desnici

.

Tada su kao budući koalcioni partneri LDP-a označeni Građanski savez, Liberali Srbije, DHSS, kao i Liga za Šumadiju i Liga socijaldemokrata Vojvodine, koja je optužila LDP da je u potpunosti preuzeo delove programa LSV koji se tiču položaja Vojvodine.

Nikad sami na izbore, uvek u koaliciji

LDP nikada na izbore nije izašao samostalno, već uvek u koaliciji, ali se može reći da je imao značajan krug vernih pristalica.

Na izborima 2007. godine LDP je nastupila u koaliciji sa Građanskim savezom Srbije, Socijaldemokratskom unijom i Ligom Nenada Čanka. Osvojili su 220.000 glasova i 15 poslanika u Skupštini Srbije.

Te iste godine u aprili kompletan Građanski savez Srbije se utopio u LDP i tada je predsednica GSS Nataša Mićić izabrana za potpredsednicu LDP, a Vesna Pešić za predsednicu Političkog saveta.

Jedna stranka- jedan čovek: Uspon i pad Liberalno-demokratske partije 6
Momenat proglašenja vanrednog stanja Foto: EPA/Beta/Milan Obradović

Na izborima 2008. LDP je nastupila zajedno sa SDU i DHSS,  osvojivši  216.902 glasa i 13 mandata.

Na izborima u maju 2012. LDP nastupila je u koaliciji stranaka pod nazivom “Preokret – Čedomir Jovanović”, koja je osvojila 6,52 odsto glasova (19 poslanika).

Na vanrednim parlamentarnim izborima u martu 2014. LDP je nastupao u koaliciji stranaka pod nazivom “Čedomir Jovanović  – LDP, BDZS, SDU” (Liberalno demokratska partija, Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka, Socijalno demokratska unija), ali nije uspeo da preskoči cenzus od pet odsto, osvojivši 3,36 odsto.

Na izborima 2016 godine LDP je izašao u koaliciji sa SDS, Borisa Tadića i LSV -om Nenada Čanka i ona se zvala – Savez za bolju Srbiju – LDP, LSV, SDS”, ili kako su je u narodu zvali Č-B-Č. Tada su osvojili četiri mandata.

Na izborima 2020. godine ostali su ispod cenzusa, a na parlamentarne izbore 2022. godine nisu ni izašli. Na decembarskim izborima prošle godine LDP je nakon kratke i skromne Jovanovićeve kampanje osvojila svega 0, 24 odsto glasova.

Jedna stranka- jedan čovek: Uspon i pad Liberalno-demokratske partije 7

 

Dugovanja i blokade računa

Strmoglavi pad LDP počeo je nakon gradskih izbora 2018. godine. Na tim gradskim izborima Liberalno-demokratska partija osvojila je svega 0.2 odsto glasova, dok je LDP na Jovanovićevoj izbornoj jedinici zabeležio samo dva glasa.

Aktivnost LDP smanjena je upravo nakon tih izbora za odbornike Skupštine grada Beograda, ne zbog glasova , već zbog obima duga i stalne blokade računa. Od novembra 2023. LDP duguje 201.323.626 dinara, odnosno oko 2 miliona evra.

Jedna stranka- jedan čovek: Uspon i pad Liberalno-demokratske partije 8
foto Zorana Mandić/ATAImages

Približavanje Aleksandru Vučiću

Paleleno sa padom popularnosti LDP i rastom dugova rasle su i Jovanovićeve pohvale na račun Aleksandra Vučića. Tako je čovek čiji je uticaj svojevremeno bio ogroman i zbog koga su se pravili novi pešački prelazi, gde im nije bilo mesto, naglo počeo da se divi Vučiću, napominjući da mu se ne može osporiti da je uradio dosta dobrih stvari za Srbiju.

„On se promenio i to nije onaj Vučić od pre 15-20 godina. Što ne znači da će on sutra biti bolji. Ali ja ću uvek stajati iza Briselskog sporazuma, iza odnosa prema migrantima, iza njegove poruke iz Sarajeva da treba sačuvati mir“, rekao je Jovanović u jednom intervju.

Iz LDP-a su više puta spočitavali SNS -u da uspeh mogu da zahvale LDP-u, čiji su program preuzeli. Tu tezu naprednjaci nikada nisu potvrdili, ni demantovali, ali je pad LDP nastavljen i dalje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari