– Za izdavanje lažnih ličnih karata na originalnim obrascima haškim optuženicima najveću odgovornost snose nekadašnji funkcioneri policije iz Miloševićevog vremena, a pre svega nekadašnji ministar policije i haški optuženik pokojni Vlajko Stojiljković, po čijem su nalogu ta dokumenta rađena, saznaje Danas u vrhu MUP-a.

Prema istom izvoru, ustanovljeno je da su i Radovan Karadžić, Stojan Župljanin, Zdravko Tolimir i Vlastimir Đorđević imali lažne lične karte izdate na originalnim obrascima policije i sa lažnim podacima.

Danas je nedavno, isto iz vrha MUP, saznao da će biti saslušavani svi koji su u to vreme mogli da imaju bilo kakve veze sa izdavanjem lične karte ne samo haškom optuženiku Ratku Mladiću, a koji je najverovatnije podneo zahtev, telefonom obavestio nekoga u policiji da je to uradio i bez utvrđivanja identiteta preko otisaka prstiju, napravljena mu je nova lična karta. Pretpostavlja se da je isti princip važio i prilikom dobijanja ličnih karata za preostale haške begunce.

Nedavno je i sam Rasim Ljajić, koordinator Akcionog tima za saradnju s Haškim tribunalom, izjavio da se utvrđuje da li je za izdavanje lične karte Ratka Mladića uopšte postojao zahtev sa pratećom dokumentacijom i, ako je postojao, na koji je način nestao. Akcioni tim, tvrdio je Ljajić, ima kopiju Mladićeve lične karte izdate 3. novembra 1999. u policijskoj stanici u Ljermontovljevoj ulici, u Beogradu. Podsetimo, Radovanu Karadžiću izdata je lična karta na ime Dragana Dabića u policijskoj stanici u Rumi.

Bivši general Vojske Republike Srpske Zdravko Tolimir uhapšen je 31. maja 2007. u Republici Srpskoj, u blizini granice sa Srbijom. Tolimir je koristio lažna, ali i dokumenta na svoje ime. Skrivao se u iznajmljenom stanu na Bežanijskoj kosi. Bivši policijski general Vlastimir Đorđević uhapšen je 17 . juna 2007. u Budvi u Crnoj Gori. Prethodno se navodno skrivao u Rusiji. Đorđević je dva i po meseca živeo u samom centru Budve radeći kao građevinski radnik, služeći se lažnim imenom – Novica Karadžić.

Bivši načelnik Centra bezbednosti u Banjaluci Stojan Župljanin uhapšen je 11. juna 2008, u Pančevu, gde je proveo oko mesec dana u stanu porodice Nikole Tepića. Župljanin je, potpuno izmenjenog ličnog opisa, koristio ispravna dokumenta na ime Branislava Vukadina i radio je zidarske poslove.



Ubio se na dan usvajanja Zakona o saradnji sa Hagom



Aprila 2002. Stojiljković je pucao sebi u glavu ispred Savezne skupštine, na dan kada je usvojen Zakon o saradnji sa Haškim tribunalom. Tada je njegov advokat Branimir Gugl tvrdio da je Stojiljković dugo pripremao oproštajnu poruku i da je njena suština da je taj zakon smatrao „pokušajem legalizacije lova na ljudske glave i protivustavnim aktom usmerenim na izručenje srpskih patriota NATO sudu u Hagu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari