Lider DUI Ali Ahmeti ponovo pozvan u Hag 1Foto: Valdrin Xhemaj/EPA

Lider albanske stranke DUI u Severnoj Makedoniji, Ali Ahmeti, pozvan je da ponovo da iskaz Specijalnom tužilaštvu Kosova u Hagu, javlja Gazeta Express, prenosi RTK.

Ahmeti je već ispitan krajem jula u svojstvu svedoka, dok danas za RTK portparol tužilaštva Kristofer Benet nije želeo da komentariše u kom svojstvu je Ahmeti iznova pozvan.

„Ne dajemo detalje u vezi sa istragom. Informaciju koju navodite (da je pozvan da svedoči) mislim da je obelodanio Ahmeti sam“, naveo je Benet.

Ahmeti je potvrdio da je pozvan da svedoči 2 i 3. septembra.

Specijalno tužilaštvo za ratne zločine na Kosovu, od novembra 2018. pa do danas, ispitalo je više stotina osoba.

Prema navodima kosovskih medija, više stotina bivših pripadnika OVK je ispitano ili je pozvano na ispitivanje do kraja prošle godine. Među najistaknutijim imenima OVK, ali i kosovske politike koja su ispitana su kosovski predsednik, Hašim Tači, bivši predsednik kosovske skupštine u više mandata, Kadri Veselji i bivši kosovski premijer takođe u više mandata, Ramuš Haradinaj.

Dve optužnice su podnete na ispitivanje sudu, jedna u aprilu, druga u februaru, potvrđeno je iz tužilaštva, od čega je jedna protiv Tačija, Veseljija i drugih.

Prema pravilima suda, sudija ima šest meseci da posle podnošenja optužnicu potvrdi ili ne zbog čega bi prvu potvrđenu optužnicu ovog suda javnost mogla da vidi u avgustu.

S druge strane, rok za potvrđivanje optužnice protiv Tačija i Veseljija ističe 24. oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari