Lider SNS-a razmišlja o kandidaturi i brzoj pobedi

* Moguć razmak od tri nedelje između dva izborna kruga zbog Uskrsa
Spekulacije na političkoj sceni Srbije o danu održavanja predsedničkih izbora

Ostavite komentar


  1. U Zakonu o vladi nigde se ne pominjene mogucnost "prepustanja" ili "davanja" funkcije predsednika vlade /premijera/ bilo kome. Kada je samo pomenuta mogucnost da se Sasa Jankovic kandiduje za predsednika Srbije, SNS "jastrbovi" su trazili da odmah podnese ostavku na funkciju Zastitnika gradjana. Kako to misle u SNS-u da se AV kandiduje za predsednika Srbije, a da predhodno nije podneo ostavku na funkciju premijera. Clanovima 16. i 20. Zakona o Vladi, to je sve precizno regulisano. Vladi prestaje mandat, izmedju ostalog i "ostavkom predsednika vlade". Mozda u Srbiji postoji jos neki Zakon o Vladi u kome se funkcija predsednika vlade moze nekome "dati ili prepustiti".

  2. Videcemo sta je g. Vucic odlucio, mozda vec danas. Pre sedam meseci, kada se g. Vucic "kleo" da nece biti predsednicki kandidat, ja sam tvrdio da on to apsolutno namerava. Ideja mu je bila da preuzme kormilo drzave, privremeno postavi nekog "Selakovica" za Premijera, promeni Ustav i pretvori srpski sistem u francuski, sa apsolutnom vlascu Predsednika. Pri tome je g. Seselj treba da glumi "opozicionog" kandidata. Zasto govorim u proslom vremenu – pa zato sto su se okolnosti dramaticno promenile. Privreda je u sve tezoj situaciji, gradjani sve nezadovoljniji, dezertiranje g. Ilica pokazuje da g. Vucic sve teze kontrolise i svoju koaliciju, a po svim istinitim istrazivanjima javnog mnjenja, osvojiti predsednicku funkciju postaje vrlo upitno za SNS. g. Seselj je potisnut od g. Obradovica i g. Radulovica, pojavili su se kredibilni kandidati u vidu g. Jeremica i g. Jankovica a, unatoc "cvrstoj ruci" i dnevnim tiradama g. Vucica, uopste nije sigurno da ce biti dovoljno glasaca, koji su spremni da zanemare zivotne cinjenice i poklone poverenje osobi koja trazi peti mandat u cetiri godine. Niti ima ikakve sigurnosti da eventualni paralelni parlamentarni izbori, ne bi doveli do manjine SNS-a u skupstini. Svakako da je g. Vucic jos uvek u prednosti jer kontrolise medije i tokove dravnog novca. Ako se kandiduje, verovatno bi zavrsio prvi krug sa vecinom glasaca. Ali, ako to ne bude apsolutna vecina, u drugom krugu mu se smesi referendum protiv g. Jeremica ili Jankovica, u kome su sve opcije otvorene. Da li je on spreman za taj rizik? Ili ce odluciti da pusti g. Nikolica da izgubi, procistiti SNS od "Tomista" a koaliciju od raznih "Velja", i ostati Premijer jos cetiri godine, uz povremeno zvocanje Predsednika Jeremica ili Jankovica? Odluka ce zavisiti od njegove procene rizika ali ulog je njegova sopstvena i politicka buducnost.

  3. Drugi krug izbora sigurno nece biti,kandidat vladajuce stranke ce sigurno pobediti jer jedino oni imaju politu koja obecava.

  4. Kako god, uveren sam da ce Srbija dobiti predsednika kojim ce vise od polovine nacije biti zadovoljna.

  5. Krajnje nezahvalno,ali ocekivano da Vucic kao lider stranke koju je osnovao i na vlast doveo Nikolic, sad istog tog Nikolica pusti niz vodu..

  6. Drugog kruga nece biti, vec da ce trenutna vlast odneti pobedu u prvom krugu.

  7. Jeremic ocekuje plasman u drugi krug.Najsmesnije nesto sto sam cula.Pa Jeremicu nije ti Srbija rezervna klupa, ne verujem da ces dobiti ni pet posto glasova.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 2. oktobar 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Jelisaveta Seka Sablić, glumica

Čitam Danas jer se ne bavi tabloidnim lažima.