Lider "Srpskog opstanka" traži sastanak u Prištini sa kosovskim vlastima, Goranom Rakićem i ambasadorima Kvinte oko izbora 3. aprila 1Foto: Vojin Radovanović

Aleksandar Arsenijević, lider Građanske inicijative Srpski opstanak iz Kosovske Mitrovice, uputio je danas pismo predsedniku Aleksandru Vučiću, Vladi Srbije i Narodnoj Skupštini, uz pitanje kako će se organizovati izbori 3. aprila na Kosovu i Metohiji.

„U ime svih građana Kosova i Metohije čije je pravo glasa na svojim biračkim mestima na referendumu bilo ugroženo. Izražavamo bojazan da se to isto može desiti trećeg aprila“, rekao je Arsenijević na konferenciji ispred Predsedništva.

Smatraju da svaki građanin Srbije ima pravo da u svom gradu glasa i tako bira svoje predstavnike. Razočarani glasanjem na referendumu odlučili su se na ovaj korak.

„Zahtevamo sastanak u Prištini, u ponedeljak, na kom će se pored kosovskih vladajućih struktura, naći i ministar u Vladi Aljbina Kurtija Goran Rakić iz Srpske liste, kao i neko od ambasadora zemalja Kvinte, kako bi im svima bolje predočili probleme sa kojima se suočavaju ljudi na Kosovu i Metohiji kojima se osporavaju elementarna prava na život“, naveo je Arsenijević.

Lider "Srpskog opstanka" traži sastanak u Prištini sa kosovskim vlastima, Goranom Rakićem i ambasadorima Kvinte oko izbora 3. aprila 2
Foto: Vojin Radovanović

Namerno su uputili pre raspisivanja izbora, kako se ne bi ponovio problem glasanja na referendum na Kosovu i Metohiji. Tada su građani Srbije sa Kosova i Metohije mogli da glasaju jedino u Raškoj oblasti, jer glasanje nije bilo organizovano na KiM. Do Raške su išli organizovanim prevozom sa direktorima javnih preduzeća u kojima rade, ukazuje Arsenijević i dodaje da su građani bili primorani da zaokruže „DA“ na referendumu. Čak su građani dobili jasna naređenja. Neki su morali da vode decu jer nisu imali kome da ih ostave na čuvanje, a morali su da vode i članove porodice koji nisu zaposleni u javnim preduzećima. To ovaj put žele da preduprede.

„Oni koji su da glasaju za NE bili su uskraćeni za glasanje jer nisu imali obezbeđen prevoz. Da su hteli sami da idu, čekali bi na administrativnim prelazima 8-9 sati, jer sa Prištinom nije bio ugovoren prevoz za ostala vozila. Tako da nisu mogli da odvoje vreme za glasanje“, dodaje.

Žele da dobiju jasne odgovore, a da li će njihov apel biti delotvoran zavisi od više politike, kaže Arsenijević. „Ne želimo, niti možemo da ulazimo u višu politiku. Naša borba se zasniva na životu srpske zajednice i nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji. Želimo da „velikim ljudima“ predstavimo naše male, za njih marginalne živote“, poručio je lider „Srpskog opstanka“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari