Linta: Srbi u Hrvatskoj danas građani trećeg reda 1Foto: Beta/Miloš Miškov

U Srbiji status izbeglice ima 24.000 ljudi, a među njima 17.000 onih koji su pre 29 godina izbegli iz Hrvatske tokom akcije “Oluja”.

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je u razgovoru za RTS da je “Oluja“ najveći ratni zločin u Evropi posle Drugog svetskog rata, piše RTS.

“U Hrvatskoj se slavi progon i ubijanje Srba, slave se ratni zločinci, veličaju hrvatske žrtve, dok se srpske čak i negiraju“, rekao je Linta ističući da zato treba da se neguje kultura sećanja.

Ističe da su Srbi danas u Hrvatskoj građani trećeg reda, da ne mogu da se zaposle u državnom i javnom sektoru, postoje problemi u infrastrukturi u krajiškom području, kao i da postoji sistematsko i plansko otimanje srpske zemlje.

Smatra da Srbija treba aktivnije da radi na pomoći povratnicima i da osnuje Kancelariju za Srbe u regionu, sa pravnom službom za Hrvatsku i BiH kako bi se na planski način daleko više pomagali srpski povratnici u Hrvatskoj i Federaciji BiH.

Linta podseća i da veliki broj prognanih Srba koji su u Srbiji i širom sveta nisu ostvarili svoja imovinska i stečena prava, zbog čega je potrebno naći rešenje kroz dijalog sa Zagrebom i Sarajevom.

Zatražio je i da Srbija prizna krajiškim borcima ratni staž za čitavo vreme rata u dvostrukom trajanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari