Portugal ostaje snažan podržavalac procesa evropskih integracija Srbije i zalaže se za što skoriju primenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i Prelaznog trgovinskog sporazuma sa Evropskom unijom(EU), saglasili su se juče ministri spoljnih poslova Portugala i Srbije Luiš Amado i Vuk Jeremić.

Jeremić je rekao da je Vlada Srbije čvrsto opredeljena za proces evropskih integracija, ne samo Srbije, već čitavog zapadnog Balkana. On je predočio da u tom procesu trenutno postoje prepreke, ali da postoji spremnost da se one otklone. Prema njegovim rečima Vlada Srbije će tokom ove godine podneti zahtev za članstvo za EU.

„Portugal je jedan od najglasnijih podržavalaca članstva Srbije u EU i dobio sam garanciju da takav stav neće biti promenjen“ , rekao je Jeremić i istakao da se Portugal snažno zalaže za odmrzavanje Prelaznog Sporazuma između Srbije i EU.

Jeremić je rekao da je sa Amadom razgovarao o liberalizaciji viznog režima za građane Srbije. Jeremić i Amado reazgovarali su o saradnji i potpisali Memorandum o saradnji dva ministarstva koji podrazumeva razmenu diplomata i saradnju diplomatskih akademija.

Luiš Amado ponovio je da Portugal snažno podržava evropske integracije Srbije i da smatra da bi što pre trebalo primeniti Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju(SSP).Amado je objasnio da EU primenom ovog Sporazuma pokazuje svoju predanost evropskoj perspektivi Srbije i da on smatra da uprkos teškoćama koje postoje u stavovima nekih članica EU sada bi bio momenat za primenu tog sporazuma.

Pitanje Kosova ne ometa saradnju

Upitan koliko je Portugal priznanjem Kosova narušilo odnose dve države, Amado je odgovorio da dokaz da odnosi nisu pogoršani predstavlja upravo ova zvanična poseta šefa srpske diplomatije.“Dokaz izuzetnih odnosa dve zemlje su i potpisani sporazumi u oblasti odbrane i ovaj o saradnji ministarstava kao i poseta drugih zvaničnika Srbije“ , objasnio je Amado. Jeremić je odgovarajući na ovo pitanje ponovio da Srbija nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, koja predstavlja kršenje međunarodnog prava i Ustava Srbije.On je ocenio da je važno pronaći načine za saradnju, iako pitanje Kosova nije zanemareno što se tiče Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari