Lista 'Romska partija - Srđan Šajn': Gotovo da nema presuda za zločine počinjene iz mržnje 1Foto: Medija centar

Izborna lista „Romska partija – Srđan Šajn“ saopštila je danas da gotovo da nema presude da je neki zločin počinjen iz mržnje, kao i da namerava da njeni poslanici u novom sazivu Skupštine Srbije insistiraju da se to ispravi.

„Prvo, mora da se obezbede posebna budžetska sredstva za osposobljavanje policije i sudskih organa vlasti da se pravnoj meri bave ovom problematikom“, navedeno je u saopšenju čiji je povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv rasizma.

Takođe, kako je navedeno, planiraju kao poslanici da uvedu praksu da „dva puta godišnje u okviru javnih slušanja, Skupština razgovara o pitanju efikasne borbe protiv diskriminacije kako bi u kontinuitetu povećavali efikasnost društva u ovoj oblasti“.

„Srbija spada u red zemalja koji imaju dosta dobro antidiskriminacionog zakonodavsta, nažalost moramo da konstatujemo da praksa u ovoj oblsti govori drugačije, odnosno gotovo da nema presude koje su uvažile da je u nekom konkretnom slučaju učinjen zločin iz mržnje“, navedeno je u saopštenju Izborne liste „Romska partija – Srđan Šajn“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari