Brnabić već krenula da računa: Ko od opozicionara nije glasao za zabranu litijuma, za Danas odgovaraju šta su im razlozi 1Foto: Printskrin/ParlamentSrbija

Predsednica Skupštine Ana Brnabić nakon glasanja kojim je odbijen zahtev opozicije za izmenama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima istakla je da je za zakon glasalo 84 poslanika, a da je njih 86 podržalo stavljanje ove tačke na dnevni red.

Izmene Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, kojima bi bila zabranjena eksploatacija litijuma i bora svakako ne bi bile usvojene, a to ne bi promenilo ni glasanje ostalih dvoje poslanika.

No, ipak ostaje činjenica da nisu svi narodni poslanici poslaničkih klubova koji su podržali stavljanje rasprave o ovom zakonu na dnevni red glasali danas za njegovo donošenje, a predlog zakona su podržali poslanici iz svih poslaničkih kluba.

Pa tako nisu glasali Siniša Ljepojević (MI glas iz naroda), Branko Lukić (MI snaga naroda), Miloš Jovanović, Zoran Sandić, Nenad Tomašević iz kluba Novi DSS-POKS-NADA, Šaip Kamberi i Vladimir Pajić iz kluba PSG-SDA-PDD, kao i Peđa Mitrović iz SSP-a.

Izjave Kamberija i Mitrovića nismo uspeli da dobijemo, a iz ostalih poslaničkih klubova su nam mahom rekli da njihovi poslanici nisu glasali iz privatnih razloga.

Njih smo upitali zašto za zakon nisu glasali i misle li da će vlast da sada stvara spin kako opoziciji nije stalo zaista do pitanja litijuma, jer se i tokom same sednice više puta od strane predstavnika vlast moglo čuti kako opozicionari litijum koriste samo radi dobijanja političkih poena.

Narodni poslanik „MI glas iz naroda“ Siniša Ljepojević za Danas kaže da za zakon nije glasao jer nije u Srbiji, te napominje da inače nije ni potpisnik inicijative. „Tako se desilo, morao sam zbog obaveze juče da otputujem“, navodi Ljepojević.

U poslaničkim klubovima koalicije NADA i pokreta „MI snaga naroda prof. dr Branimir Nestorović“ rečeno nam je da njihovi poslanici za zakon nisu glasali zbog privatnih obaveza.

Tri poslanika koalicije NADA, a među njima i predsednik Novog DSS-a Miloš Jovanović danas nisu bili na sednici. Iz ovog poslaničkog kluba kažu da su njihovi predstavnici u skupštinskoj raspravi jasno izrazili stavove u vezi štetnosti projekta Rio Tinto. Podsećaju i na nedavnu izjavu Miloša Jovanovića da će se po svemu sudeći, s obzirom da su institucije zarobljene, borba nastaviti vaniinstitucionalno.

Narodni poslanik Pokreta slobodnih građana Vladimir Pajić navodi da danas nije prisustvovao sednici jer ima zdravstvenih problema.

„Spin sa brojevima je još jedno maslo vlasti poput onog da nismo imali kvorum. Važno je da su oni pokazali da im nije stalo do zabrinutih građana već do sopstvenog profita“, smatra Pajić.

Za zakon od opozicionih poslanika još nisu glasali samostalni poslanici – Bogdana Koljević Griffit i Žarko Ristić, koji nisu ni među potpisnicima zahteva.

Koljević Griffit je poslanica postala s liste „Mi glas iz naroda“, da bi zatim nakon rascepa pokreta pošla za Branimirom Nestorovićem. Članstvo u klubu Nestorovićevog pokreta „Mi snaga naroda“ napustila je u julu ove godine, dok je Ristić iznačen iz Narodnog pokreta Srbije Miroslava Aleksića dan nakon što je opozicija izašla za zahtevom da se na dnevni red stavi predlog ovog zakona.

Ristić se pobunio jer opozicionari, smatra on, nisu više govorili o Kosovu i Metohiji u tom trenutku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari