Jelisejska palata uoči dolaska Makrona saopštila: Na vama je da odlučite da li ćete kopati litijum, mi se ne mešamo 1foto FoNet Marko Dragoslavić

Uoči posete predsednika Francuske Emanuela Makrona, iz Jelisejske palate su saopštili da je na Srbiji da donese odluku o otvaranju rudnika litijuma i da se neće mešati u njene unutrašnje poslove.

Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) je francuskom predsedniku uputio pismo tražeći njegovu podršku u borbi protiv rudarenja litijuma u dolini Jadra.

U Jelisejskoj palati su rekli da je otvaranje rudnika „odluka koja pripada Srbiji“, piše Euraktiv.

„Osim što je malo verovatno da bi Makron rizikovao da uvredi svog novostečenog poslovnog partnera, Jelisejska palata je potvrdila da se neće mešati u nacionalna pitanja“, preneo je briselski portal.

Makron 29. avgusta dolazi u dvodnevnu posetu Srbiji u vreme političke krize u svojoj zemlji i nastojanja da nađe novog premijera.

Tokom njegove posete bi mogao da bude potpisan ugovor o prodaji 12 borbenih aviona „Rafal“, u vrednosti od tri milijarde evra.

„Nadamo se da će ovi razgovori biti uspešno završeni“, saopštila je Jelisejska palata, ne precizirajći broj aviona niti vrednost ugovora.

Dodaje se da „Srbija pravi strateški izbor da sarađuje s evropskom zemljom (na modernizaciji svoje vojske)“.

Euraktiv navodi da bi uspešna prodaja označila još jedan veliki uspeh za francusku kompaniju Daso avijasjon (Dassault Aviation) na Balkanu, posle prodaje 12 polovnih aviona „Rafal“ Hrvatskoj 2021. za milijardu evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari