"Ovakav program uništavanja Srbije nije kandidovan ni na kojim izborima": Poslanica MI o litijumu 1foto: Medija centar

„Projekat Rio Tinta nema ni ekonomsko, ni socijalno, ali ni moralno opavdanje i zato će članovi pokreta „Mi snaga naroda“ danas biti na protestu sa građanima Gornjih Nedeljica, rekao je na konferenciji za novinare profesor Šumarskog fakulteta i član „Mi snaga naroda“ Ratko Ristić.

Jelena Pavlović, poslanica Mi snaga naroda, navela je na konferenciji za novinare da se vlada Srbije otvoreno stavila na stranu EU i da žrtvuje narod Srbije.

„Ovakav program uništavanja Srbije nije kandidovan da ni na kojim izborima“, rekla je Pavlovićeva, pozivajući građane Srbije da shvate kakva je velika opsanost pred nama.

Poslanici MI snaga naroda najavili su i da će od Ustavnog suda tražiti ocenu ustavnosti Francusko – nemačkog sporazuma i poglavlja 35 sa EU, ali i da će tužiti Vladu Srbije zbog primene Zakona o rodnoj ravnopravnosti.

Ratko Ristić je naveo da je Srbija postala švedski sto za raznorazne korporacije koje bi da koriste naše prirodne resurse, dok naša vlast pristaje na sve, jer se ekstremno prezadužila.

„Davanjem lokacija za istraživanje naša vlast kupuje vreme kod prispelih rata za otplatu kredita“, naveo je Ristić i dodao da se plasiraju floskule da je potrebno otvoriti debati oko projekata Jadar, ali da je debata u Srpskoj akademiji nauka održana pre dve godine i da su stručnjaci rekli da nema opravdanja za projekat eksploatacije litijuma.

„Ovaj projekat se oživljava kroz medijsku ofanzivu, a armije poluidiota, takozanih analitičara, govore kako je to šansa za Srbju. Oni govore iz ugla Vučića koji je ovih dana izneo gomilu neistina tim povodom. On je neuk po ovim pitanjima i njega brifuju predstavnici raznih korporacija“, naveo je Ristić i dodao da su elitne grupe srpskih biologa uradile procenu i došle do zaključka da bi iskopavanje litijuma negativno uticalo na 450 000 biljnih vrsta i da je taj projekat koji nam se nudi agrеsivan i štetan.

Ali, kako kaže Ristić, Vučić ne veruje našim biolozima, već će dovesti nemačke eksperte da oni procene uticaj kopanja litijuma na životnu sredinu.

„Vučić se tako smeje i ruga ljudima i zato danas idemo u Gornje Nedeljice da podržimo naš narod“, poručio je profesor Ristić , a o štetnom uticaju kopanja litijuma govorio je i dr Jagoš Raičević, naučni saradnik sa Instituta za nuklearne nauke Vinča koji je rekao da ovo što se sada događa i poziv na obnavljanje debate i Rio Tintu je zapravo pokušaj Vlade Srbije da obori svoju sipstvenu odluku stavljanju tačke na kopanje litijuma.

On je naveo da je suština problema da ne postoji propisana metodologija kojom se vrši procena uticaja na životnu sredinu, to je ostavljeno na izvolte onima koji vrše procenu .

„Svi ovi zakoni se bave radom postrojenja u normalnom režimu rada, a ne u akcidentnim situacijama. Mi nemamo zakon o akcidentima. Rio Tinto upravo računa na sve manjkavosti naših zakona. Pustili su nam probni balon da vide da li smo prepoznali zamku „, ocenio je Raičević i dodao da Rio tinto nudi savremena rešenja za skladištenje otpada, ali to što oni predlažu je otvorena depnija i to nije odlaganje opasnog hemijskog otpada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari