Miroslav Aleksić o iskopavanju litijuma: Ovo je borba naše generacije 1foto FoNet Ana Paunković

Predsednik Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić istakao je danas da nema veće opasnosti od namere vlasti da se u Srbiji kopa litijum i tako od nje napravi „rudarsko okno“, jer je to, kako je naveo, direktno opasno za život i zdravlje ljudi, a dovelo bi do iseljavanja stanovništva sa područja gde se to radi.

Aleksić je rekao da je borba protiv rudarenja litijuma „nadpolitička“ i „borba naše generacije“, kao i da će ta stranka u njoj učestvovali na sve načine – u parlamentu, kao i na ulici, na poziv građanskih aktivista.

On je, na otvaranju sednice Glavnog odbora, pozvao sve građanje, udruženja, pokrete, naučne radnike i političke stranke na zajedničku akciju kako bi se to sprečilo i naveo da će, na zatvorenom delu sednica, predložiti da se usvoji Deklaracija o zabrani kopanja litujuma i bora u Srbiji.

„Svakodnevno vlast, kao danas predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić na televiziji, laže i vara građane tvrdnjom da je litijum ;srpska nafta. Ona omalovažava ljude koji su sinoć protestovali u Loznici“, rekao je Aleksić, navodeći da se vlast ponaša „šibicarski i bez odgovornosti“.

„Naši su se preci borili na Kajmakčalanu, na Sujtesci i Neretvi. Ne smemo pokleknuti, zbog naših predaka i budućnih pokolenja“, rekao je Aleksić, dodajući da je ova vlast izdala na desetine dozvola za rudarenje na području skoro pola Srbije, od Loznice do Vranja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari