Dok je narod na ulicama, šta opozicija priprema u vezi sa litijumom u Skupštini Srbije? 1Foto: Danas/Nađa Vukajlović

Deo parlamentarne opozicije koji podržava ekološke proteste protiv iskopavanja litijuma dogovara se o tome kada i na koji način će krenuti u parlamentarnu “borbu”. Kako Danas saznaje sastanci u vezi sa tom temom počeli su u utorak 3. septembra.

Ekološki aktivisti, organizatori masovnog protesta u avgustu ove godine, praktično su opozicionim političarima naložili da se suzdrže od javnih nastupa na njihovim demonstracijama.

O tome su opozicioni političari govorili za Danas navodeći da razumeju takvu odluku ekoloških aktivista, kao i da su svoju ulogu prepoznali u smislu toga da se u Skupštini Srbije angažuju za ostvarenje istog cilja – zabrani kopanja litijuma u Srbiji.

Kako su pojedini opozicioni poslanici posvedočili za Danas, uveliko su u toku razgovori oko toga na koji način će iskoristiti svoja poslanička prava i mogućnosti da se sednica Narodne skupštine posvećena iskopavanju litijuma dogodi.

Dok je narod na ulicama, šta opozicija priprema u vezi sa litijumom u Skupštini Srbije? 2
foto (BETAPHOTO/MILAN ILIĆ)

– Ekološki ustanak je pre dva meseca dostavio predlog izmena i dopuna zakona o rudarskim i geološkim istraživanjima u smislu zabrane istraživanja i iskopavanja litijuma i bora svim opozicionim strankama na izjašnjavanje. Vode se razgovori o načinu na koji bi uz saglasnost svih parlamentarnih opozicionih stranaka, došlo do toga da se sazove hitna sednica Skupštine na kojoj bi se konačno, nakon dve godine raspravljalo i odlučivalo o ovoj temi – kaže za Danas Danijela Nestorović, poslanica Ekološkog ustanka u Narodnoj skupštini.

Na pitanje kako se odvijaju ti razgovori u opoziciji, ona tvrdi da su – konstruktivni.

– Nastavljaju se. Hitna sednica se saziva po članu 167 Poslovnika Skupštine Srbije, kada 84 poslanika potpiše zahteva za sazivanje u roku od 15 dana od dana predaje predloga zakona – objašnjava ona.

Dok je narod na ulicama, šta opozicija priprema u vezi sa litijumom u Skupštini Srbije? 3
foto (BETAPHOTO/MILAN ILIĆ)

Radomir Lazović, narodni poslanik Zeleno-levog fronta, kaže za Danas da je ta partija “još na prethodnoj sednici, kada je bili preko 60 tačaka dnevnog reda”, zahtevala da se sazove posebna sednica o zabrani iskopavanja litijuma.

– I na tome ćemo insistirati, dodaje.

Opozicija treba da zahteva održavanje ove sednice, ističe dalje, navodeći da bi opozicija trebalo da iskoristi mehanizam da jedna trećina poslanika ima to pravo prema poslovniku.

– O tome se već vode razgovori. Zeleno-levi front će podržati takav zahtev i rado ćemo doprineti da se ovakva sednica desi i na njoj ćemo zastupati stav da bi trebalo zabraniti iskopavanje litijuma – ističe Radomir Lazović.

On podseća da je vlast sakrila narodnu inicijativu za zabranu iskopavanja litijuma koju je potpisalo preko 38 hiljada građana.

Marinika Tepić, narodna poslanica Stranke slobode i pravde, izjavila je za N1 da ako opozicija obezbedi jednu trećinu poslanika – 84 potpisa, podrazumeva da se mora zakazati sednica u toku od 15 dana sa dnevnim redom koji je predložen.

To bi, prema njenim rečima, bila najdelotvornija varijanta za sada.

– Ako se ne obezbedi, a ja verujem i apelujem na sve kolege, da bez obzira na sve što je bilo do sada, da je ovo pitanje svih pitanja, uz izbore i izborne uslove. Nemam mnogo očekivanja da će se zakon i promeniti, ali ćemo bar otvoriti raspravu tamo gde treba – zaključila je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari