Raste li ili opada protivljenje rudniku litijuma posle Vučićeve kampanje? 1foto: M.M./ATAImages

Vučićeva mini kampanja u Podrinju mu je donela više koristi nego štete. To će se pre svega pozitivno odraziti na pristalice SNS koji se protive otvaranju rudnika, jer je sve što je radio i govorio njima i bilo namenjeno.

Zanimljivija je promena njegove retorike u kojoj se postavlja kao zaštitnik građana pred Rio Tintom. Vučić time, u stvari, poverenje koje većina građana ima u njega, pozajmljuje tom projektu, što nije toliko loše jer je Vučić uspevao da krize svojim autoritetom ugasi bar pred onim delom biračkog tela koje glasa i ima poverenja u njega, kažu sagovornici Danasa komentarišući uticaj Vučićevog boravka u Podrinju, odnosno da li je zasad uspeo da ubedi građane da je rudnik u dolini Jadra dobar ili nije.

Raste li ili opada protivljenje rudniku litijuma posle Vučićeve kampanje? 2
foto A.K./ATAImages

Novo istraživanje javnog mnjenja Nove srpske političke misli o stavovima građana po pitanju rudarenja litijuma u Srbiji pokazalo je praktično plebiscitarno protivljenje projektu Rio Tinita, izjavio je Đorđe Vukadinović, glavni i odgovorni urednik NSPM.

On je dodao da je istraživanje pokazalo da je broj protivnika za dva meseca porastao, i da samo najstariji i najneobrazovaniji delovi društva većinski podržavaju ovaj projekat.

Kaže da je novo dok je procenat pristalica rudarenja litijuma ostao na istom nivou, te da se ispostavilo da režimska kampanja tokom leta nije dala rezultate.

Kada se gleda čitava populacija, procenat protivnika je sa 55 porastao na 59,5, odnosno skoro 60 odsto, a kad je reč o pristalicama, one su, kako kaže Vukadinović, ostale slične.

„Čak je do procenta, ili 0,8 do 1 odsto, opao broj pristalica. Recimo da je ostao isti, jer se takva razlika može tumačiti i statističkom greškom“, kaže politički analitičar.

Milomir Mandić, istraživač Demostata, pak smatra sa je Vučićeva mini kampanja donela više koristi nego štete.

Raste li ili opada protivljenje rudniku litijuma posle Vučićeve kampanje? 3
foto Medija centar

– Vučićev neposredni razgovor sa građanima, kao što smo i ranije konstatovali, jeste svojevrsna terenska kampanja, uz direktan prenos na javnom servisu imali smo lajv kampanju. Bez obzira na strogo kontrolisane uslove i organizaciju ovih skupova, gde nije bilo, predstavnika ekoloških aktivista i opozicionih partija, ovi događaji su pružili mogućnost javnosti da bar čuje odgovore predstavnika top menadžmenta kompanije na neka aktuelna pitanja koja do sad nisu imali priliku – navodi on za Danas.

Smatra i da ono što generiše konfuziju u društvu jeste i nepostojanje dijaloga na javnom servisu o ovakvim najvažnijim pitanjima.

– Taj dijalog u ovakvim okolnostima treba da bude permanentan i javan. Međutim cenzura za opoziciju i kritičko mišljenje na javnom servisu doprinose ovakvom stanju. Dakle ova mini kampanja u Podrinju je Vučiću donela više koristi nego štete. To će se pre svega pozitivno odraziti na one pristalice SNS koji se protive otvaranju rudnika, jer kao što smo ranije govorili ova kampanja je njima i prevashodno bila namenjena – ukazuje on.

Dok Dejan Bursać, istraživač Instituta za filozofiju i društvenu teoriju, primećuje Vučićevu promenu retorike poslednjih dana.

Raste li ili opada protivljenje rudniku litijuma posle Vučićeve kampanje? 4
foto Printskrin N1

Bursać za Danas kaže da je izvesno da vidimo aktivnost Vučića po pitanju litijuma.

– Odlazak u Podrinje svakao je bilo nešto što je trebalo građanima da pruži vrstu sigurnosti, pokaže im ono što Vučić stalno forsira u svom narativu da je on garant razvoja Srbije, da će sa njim ekonomija biti sigurna, da je nacionalni interes zaštićen i tome slično. Meni je od posete Podrinju zanimljivija promena retorike koju vidimo poslednjih dana u kojoj se postavlja kao zaštitnik građana pred Rio Tintom. Kao neko ko je dovoljno snažan da u ime Srbije konrtoliše Rio Tinto – navodi on.

I objašnjava da Vučić time u stvari poverenje koje i dalje većina građana ima u njega pozajmljuje tom projektu i postaje vrsta kontrolora i garanta projekta.

– Što i nije toliko loše, ako uzmemo u obzir prethodne slične krize gde je Vučić uspeo da ih svojim autoriteom ugasi bar pred onim delom biračkog tela koje glasa i ima poverenja u njega. Verovatno sad pokušava da uradi to i ovaj put. Možda da je krenuo sa takvim narativom od početka, protesti i protivljenje se ne bi toliko rasplamsali. SNS je u leto krenuo prilično agresivno u taj projekat, koji su napustili pre dve godine, verovatno jer smatraju da su pobedili sad na izborma koji nema na vidiku pa imaju legitimitet da to sporovedu. Međutim, nisu verovatno računali na ovoliko protivljenje građana pa moraju da prilagode retoriku – konstatuje Bursać.

I zaključuje da Vučić to stalno radi, čita istraživanja, fokus grupe, meri raspoloženje i prepakuje svoju politiku u skadu sa tim i to vidimo sad na delu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari