EU da prestane da ćuti o Vučićevoj represiji nad protivnicima iskopavanja litijuma, poručeno je iz Evropskog parlamenta 1foto EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Gordan Bosanac, hrvatski poslanik u Evropskom parlamentu iz stranke Možemo!, poručuo je da je vreme da evropske institucije prekinu ćutanje koje je, kako je rekao, nastupilo nakon masovnih prosveta građana Srbije protiv iskopavanja litijuma.

„EU ne sme da dopusti da zbog svog interesa zagovara kratkoročna rešenja koja će uništiti životnu sredinu i živote ljudi u blizini planiranog rudnika. Litijum je materijal važan za zelenu tranziciju, ali jedina tranzicija koja je prihvatljiva je pravedna zelena tranzicija“, naglasio je Bosanac, a preneo njegov kabinet u saopštenju.

Kako N1 izveštava, način na koji se pristupilo projektu iskapovanja litijuma u Srbiji, prema rečima Bosanca, ima mnogo elemenata nepravedne zelene tranzicije.

„To je vidljivo primarno kroz represiju prema građanima i civilnom društvu Srbije koju sprovodi Vučić – koristeći priliku da zbog litijuma učvrsti svoj položaj prema Evropskoj uniji. Mi u tom ćutanju nećemo učestvovati”, poručio je Bosanac tokom juče održanog panela u organizaciji grupacije Evropskih zelenih u Evropskom parlamentu.

Bosanac je, inače, bio domaćin panel rasprave o sve učestalijem kršenju ljudskih prava i pritiscima na aktiviste za ljudska prava i socijalnu jednakost u Srbiji, zajedno sa slovenačkim kolegom Vladimirom Prebiličem.

Na panelu su o pritiscima i kršenjima ljudskih prava govorili Sofija Todorović iz Inicijative mladih za ljudska prava, Uroš Jovanović iz Građanskih inicijativa, Mirko Popović iz Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI), Iva Marković iz organizacije Polekol i inicijative Pravo na vodu, i Andrej Petrovski, iz SHARE fondacije.

“Tišina koju čujemo od strane Evropske unije je zaglušujuća. Ono što je potrebno je jasan znak da se korporativni interesi ne mogu stavljati iznad ljudskih prava i demokratskih procesa u Srbiji. Sastanci kao ovaj današnji važan su prvi korak u podizanju svesti o tome šta zapravo znači pravedna zelena tranzicija”, rekla je Iva Marković.

“Smatramo kako je nužno da EU ubrza svoj prelaz na zeleno, cirkularnu ekonomiju i smanji zavisnost od retkih minerala i novihi sirovina, ali na način da u zemljama gde se te sirovine iskopavaju osigura da se one iskopavaju, prerađuju i recikliraju pod istim uslovima kao u EU, u pogledu prava lokalnih zajednica, zaštite prirode i bioraznolikosti”, dodao je Bosanac.

U saopštenju se podseća da je Evropska stranka zelenih, čiji je član i Možemo!, solidarno podržala građane Srbije koji su ovog leta u pedesetak gradova u Srbiji protestovali protiv odluke Vučićevog režima da dopusti korporaciji Rio Tinto da eksploatiše litijum u dolini Jadar, gusto naseljenom poljoprivrednom području s velikim zalihama pitke vode.

Stav je Evropske stranke zelenih kako je nužno da se uspostave jasni i transparentni procesi s jasnom opisanim odgovornostima pre nego što se krene u tako velike projekte, kakav je predloženi projekat u Srbiji, a Memorandum o razumevanju između EU i Srbije koji je sada na snazi ne osigurava zakonski niti jedan od ovih standarda.

Evropska unija prvo mora da osigura da u Srbiji postoji pravni okvir koji omogućava ljudima da drže Rio Tinto i srpsku vladu odgovornim. Tim više, zbog nove Direktive o dužnoj pažnji koja je na snazi od ove godine, a koja zahteva da kompanije, uključujući kompanije izvan EU, spreče, okončaju ili ublaže svoj štetni uticaj na ljudska prava i životnu sredinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari