Vlada Ivice Dačića bi trebalo da uloži trud kako bi do proleća 2013. uverila Evropsku uniju da Srbija zaslužuje da dobije datum za početak pristupnih pregovora, jer ukoliko ti razgovori ne budu otvoreni do jula, kada predsedavanje EU preuzima Litvanija, takav cilj biće teško ostvariv, upozoravaju sagovornici Danasa stručnjaci za evropske integracije.

Prema njihovom mišljenju, kao druga otežavajuća okolnost za napredak Srbije mogli bi da se nametnu parlamentarni izbori u Nemačkoj, koji će biti održani na jesen naredne godine.

Seška Stanojlović, spoljnopolitička novinarka, kaže za Danas da nije slučajnost to što od 27 država članica Unije jedino Litvanija nije ratifikovala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Srbije EU.

„Vlasti u Viljnusu i dalje su nezadovoljne zbog činjenice da je mesto predsedavajućeg Generalne skupštine UN pripalo Vuku Jeremiću, a ne njihovom kandidatu, kao i zbog poništenja privatizacije Beogradske industrije piva. Ukoliko Srbija ne otvori pregovore sa EU do jula 2013, odnosno za vreme predsedavanja Irske, koja se smatra našim prijateljem, to će značiti da Dačićeva vlada nije istinski posvećena evropskoj integraciji i da od dobijanja statusa kandidata nije postignut napredak“, ocenjuje naša sagovornica.

Prema rečima Stanojlovićeve, „takav scenario podrazumevao bi velike probleme za Srbiju, a Nemačka, koja je jasno stavila do znanja Beogradu da nema popuštanja u zahtevima, iskoristila bi izbore kao opravdanje da se ne bavi nama“.

Johan van Merienboer, holandski politikolog i stručnjak za Zapadni Balkan, navodi za Danas da će „Evropska komisija imati ključnu ulogu prilikom donošenja odluka o napretku Srbije, ali da ne treba izgubiti iz vida veze Litvanije sa tim izvršnim telom EU“.

„Predsednica Litvanije Dalija Gribauskaite bliska je šefu Komisije Žoze Manuelu Barosu, jer je tokom njegovog prvog mandata na toj funkciji bila komesarka za budžet EU. Takođe, postoji mogućnost da se za vreme kampanje i nakon izbora u Nemačkoj pitanje proširenja Unije nametne kao velika tema, što je bio slučaj u Holandiji prošle godine. To znači da bi mnogi kandidati mogli da postanu vrlo konzervativni u vezi sa perspektivom proširenja zarad pridobijanja glasača“, zaključuje Van Merienboer.

„Praktično gotova stvar“

Litvanske vlasti su u više navrata ove godine poručivale da je ratifikacija SSP Srbije sa EU „praktično gotova stvar“. Prema prvim informacijama, „ratifikacija je bila uključena u prolećno zasedanje parlamenta“, a zatim se govorilo da će navedena tema biti na dnevnom redu tokom jeseni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari