Predsednik državnog Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim sudom Rasim Ljajić rekao je da su vladajuće stranke u Srbiji znale da hapšenje Ratka Mladića nije popularan potez, da će zbog toga ostati bez znatnog broja glasova i, verovatno, izgubiti sledeće izbore.


„Mi smo znali da je većina građana protiv njegovog izručenja Hagu. To su pokazivale sve ankete, pa tako i ona poslednja koju smo radili pre desetak dana. Ona je pokazala da se 51 posto građana Srbije protivi njegovom izručenju, a da je za 34 posto građana“, naveo je Ljajić za sarajevski list Dnevni avaz i upozorio da će od svega profitirati desničarske snage u Srbiji.

S druge strane, Mladić je bio „katalizator radikalizacija na političkoj sceni Srbije, ali i smetnja pomirenju u regionu, pre svega između Srbije i BiH“. „Sada smo uklonili tu prepreku. To ne znači da će stvari ići glatko, jer ima još problema. Međutim, glavna prepreka je uklonjena“, istakao je Ljajić, koji je i predsednik Socijaldemokratske partije Srbije i ministar za rad i socijalnu politiku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari