Ljajić: Kratkoročna šteta od kosovskih taksi oko 500 miliona evra

Ostavite komentar


  1. Cekaj, zar Srbija zavisi od eksporta na Kosovo ? Ako je tako, priznajte Kosovo, otvorite granice I popravite odnose na najvisi nivo -Vuci siti a ovce na broju !

    1. Rasim Ljajic iz N.Pazara, se vise brine za gradjane i ekonomiju Srbije od „rodoljuba i patriote“ Seselja, iz sela vucji dol u Hercegovini. Gubi se iz vida da od Kosovskoj trzista, gdese roba placa u eurima / a ne dinarima/ zavise fabrike na jugu Srbije: Leskovac,Vranje,Pirot,Nis ….
      koje mogu svoje radnike da posalju na duzi odmor …… .

  2. Trgovinski odnosi izmedju dve zemlej se uvek resavaju putem medusobnog dogovora uz puno uvazavanje obostranog interesa i postovanje izmedu strana u dogovoru… To je veoma lako…

  3. Dogodine će ta šteta biti preko milijardu evra i onda će svake godine rasti za 1.5-2 milijarde. Eto koliko košta suluda ideja da je srpsko nešto nad čim Srbija nema suverenitet.

  4. Zanimljivo je da u celoj srpskoj Vladi ne postoji osoba koja ima elementarno poznavanje ekonomije pa da savetuje kolege da se odustane od ovako bizarnih izjava. Da pojasnim. Ako je planirani bruto prihod od izvoza na Kosovo u odredjenom vremenskom periodu, recimo, 500 miliona Evra i ako je on zabranjen tada je moguca steta za Srbiju u visini bruto profita (profit sa porezima) koji bi se ostvario tim izvozom. Napisao sam „moguca steta“ jer se roba moze uvek, poslovnim politikama preduzeca, presmeriti u druge kanale prodaje i eliminisati bilo kakvu „stetu“. Znaci, ne postoji negde neka kolicina proizvedene robe koja se moze prodati samo na Kosovu a ako se to ne desi ta ce roba propasti jer nikome drugom ne treba kao sto nam sugerise Vlada i njeni ministri.

    1. Pa zar vam nije jasno da se Ljajic u sve razume. Trgovina, ekonomija, turizam, telekomunikacije, a i svi oni koje je udomio za zadnjih sest godina su isto strucna lica, profesori filozofije, knjizevnosti, razni megatrendovski menadzeri.

  5. Ne razumem o kakvoj šteti pričaju? po meni štete bi bilo da smo im mi robu isporučili a oni to nisu platili, niti je roba proizedena u toj količini kao ranije a samim tim nije ni propala.Šteta je zamišljena u njihovim glavama, Gos.Ljajiću trebali ste a i plaćeni ste da pronadjete nova tržišta ako iz bilo kog razloga prodaja ide slabo na nekom tržištu, ja ne kupujem namirnice na pijaci sa tezge od komšije sa kojim nisam u dobrim odnosima.Prestanete više da kukate i da krivicu uvek tražite u nekom drumom već zaradite plate i potažite nova tržišta.Zašto se ne opredelite za stočarstvo pola sveta bi mogli da snabdevamo mesom, koliko nam samo zapuštene zemlje zjapi.Ako je za vas uspeh da zemlju prve klase pretvarate u (beton) fabrike prljave tehnologije koje će nam zagaditi zemlju, vazduh i vodotokove onda stvarno posao treba da prepustite nekome ko zna šta može i hoće.

  6. Recimo da je stvarni (planirani) gubitak takav.
    Odmah po uvođenju tih sankcija su trebali proizvođači da spuste cene za 2-3% i robu prodaju nekom drugom. Posle godinu dana, odnosno kada se dokaže kvalitet novom kupcu, mogli bi da polako dignete te cena za te „izgubljene procente.
    Ovako, svi samo lupate umesto da neko nešto radi.
    Srbija prodaje jogurte na Kosovo, a sa druge strane uvozi hrvatske, Dukat. Umesto da počne odmah da plasira svoje na svom tržištu i polako smanjuje uvoz istih, ovi SNS kadrovi radije čitaju moleban i kukaju.

  7. vas na drzavnoj plati to nije nista a za fabrike neisporucena roba jede samu sebe!

  8. Cemu iznosenje koliko imamo stete od uvedenih taksi ako mi nismo uzvratili i napravili i mi njima finansijsku stetu. Ovako se pojedinci bogate a samo Srbija gubi.

  9. ovo će im biti alibi što ni ove godine neće dostići planirani rast BDP-a.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 24. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Zdravko Šotra, filmski režiser

Danas čitam danas, Danas sam čitao juče i sutra ću čitati Danas zato što je to sve što nam je ostalo od dnevne štampe.