Upozorenje nemačkog generala Rolanda Katera, glavnog komandanta Kfora, da je na Kosovu i Metohiji „strpljenje na izmaku“ i da će se „prilike još više pogoršati, ukoliko međunarodni posrednici ne uspeju da ubede albanski narod i srpske vlasti da postignu dogovor o budućnosti Pokrajine“, izgovoreno istog dana kad je Kater na sastanku sa Zdravkom Ponošem, načelnikom Generalštaba Vojske Srbije, u Nišu zajednički ocenio da je situacija pod kontrolom, u Beogradu je shvaćeno kao „pogrešan pristup“.

Upozorenje nemačkog generala Rolanda Katera, glavnog komandanta Kfora, da je na Kosovu i Metohiji „strpljenje na izmaku“ i da će se „prilike još više pogoršati, ukoliko međunarodni posrednici ne uspeju da ubede albanski narod i srpske vlasti da postignu dogovor o budućnosti Pokrajine“, izgovoreno istog dana kad je Kater na sastanku sa Zdravkom Ponošem, načelnikom Generalštaba Vojske Srbije, u Nišu zajednički ocenio da je situacija pod kontrolom, u Beogradu je shvaćeno kao „pogrešan pristup“. Mihael Knop, portparol Kfora, pojasnio je juče na konferenciji za novinare šta je Kater zapravo hteo da kaže: „Kfor ima plan i neće dopustiti nikakvo nasilje na Kosovu“.

Računi se odmrzavaju pri izručenju Tribunalu

Rasim Ljajić je izjavio da se računi haških optuženika koji su izručeni Haškom tribunalu automatski odmrzavaju. Ljajić je povodom informacije da su odmrznuti računi tri haška optuženika, novinarima objasnio da odluku o zamrzavanju računa haškim optuženicima donosi istražni sudija. „Finansijske transakcije se automatski odmrzavaju kada haški optuženici budu izručeni Tribunalu. To se dešava po automatizmu i za to nema posebne odluke“, kazao je Ljajić novinarima. On je naveo da je Zakon o zamrzavanju imovine haškim optuženicima donet na nivou državne zajednice Srbija i Crna Gora, ali da se ne primenjuje. Kako je dodao, u Srbiji je zato kasnije doneta odluka da istražni sudija može da zamrzne imovinu haškim optuženicima odnosno onim koji nisu dostupni državnim organima.

– Izjave o mogućem nasilju na KIM, ukoliko se ne nađe sporazumno rešenje između Beograda i Prištine, potpuno je pogrešan pristup i vrlo loš model rešavanja određenog političkog problema. Drugim rečima to bi značilo da jedino nasiljem ili pretnjom nasiljem i ekstremizmom možete da ostvarite određene političke ciljeve – ocenio je juče Rasim Ljajić, ministar rada i socijalne politike u Vladi Srbije, prilikom potpisivanja Sporazuma o obezbeđivanju stanova za privremeno stanovanje dece i omladine bez roditeljskog staranja u Skupštini Beograda.
Ljajić je naveo da period pregovora ne bi trebalo da bude „fiksiran“ jer je „problem Kosova mnogo kompleksniji i traje decenijama da bi se sada rešio u 120 dana“. On smatra da je jedini ishod koji garantuje političku stabilnost zasnovan upravo na kompromisu koji podrazumeva da obe strane budu podjednako zadovoljne konačnim ishodom.
– Komandant Kfora Roland Kater je jasno rekao da je Kfor spreman za svaku moguću situaciju. Potrebno je imati planove za svaku situaciju i Kater je odlučno rekao da Kfor neće dopustiti bilo kakvo nasilje na Kosovu – objasnio je juče novinarima Mihael Knop.
Nemački general Roland Kater izjavio je prekjuče za AP da ukoliko sporazum o budućem statusu KIM ne bude postignut, „postoje realne šanse da će doći do eskalacije nasilja“.
– Strpljenje ima granice – istakao je Kater i dodao da „se odluka mora doneti što pre“.
On je ocenio je da je situacija u Pokrajini trenutno mirna, ali i da je neizvesno do kada će biti tako, da će se „nesumnjivo, stanje pogoršati posle isteka 120 dana pregovora“. Kfor, kaže Kater „mora učiniti sve što je u njegovoj moći da situaciju održi pod kontrolom“.
– Najviše strahujem od toga da će neka vrsta političkih nevolja, dovesti do razočaranja i pokrenuti ekstremizam – istakao je Kater i dodao da njima treba „mali okidač kako bi započeli oružanu akciju, što će, zasigurno izazvati reakciju druge strane i doći će do situacije koja će izmaći kontroli“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari