Lokalna vlast „čvrsto korača” ka prinudnoj upravi: Dubljanin (DS) Kragujevac 1Foto: GrO DS Kragujevac

 

Povodom fenomena otkazanih i neodržanih sednica Skupštine grada Kragujevca reagovao je i tokom vikenda i Ivan Dubljanin, predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke.

Kada za nešto više od mesec dana u jednom gradu imate tri neuspele sednice Skupštine zbog nedostatka kvoruma i jednu prekinutu sednicu na sedmini pređenog dnevnog reda, ne možete a da se ne zapitate da li vlast uopšte funkcioniše u tom gradu, pita se on u svom obraćanju javnosti i medijima.

– Jedina sednica koja je održana sa uspehom je bila ona na kojoj je bio koktel i harfe a vlast nije morala da odgovara na pitanja opozicije. To je bila svečana sednica za Dan grada a na žalost svih nas taj grad je Kragujevac. Da paradoks bude veći oni koji su onemogučili kvorum i nisu došli na sednice a dali kvorum za koktel, bili su odbornici vlasti. Opozicija se pojavila na svakom zasedanju bila ona inicijator ili ne, ističe Dubljanin.

Po njegovim rečima ako se vratimo koji mesec ranije, i pobrojimo sve što se izdešavalo od dana izbora, lako ćemo zaključiti da je grad na ivici katastrofe i elementarnog funkcionisanja.

– Prvo je vlast sastavljana mesecima, uz obilatu pomoć i „gurku” centrala stranaka iz Beograda, a onda u finišu uz puno muke „porođen” je i kandidat za gradonačelnika. Tako sklepana vlast je hitnim sednicama uspela da se konstituiše i usvoji budžet, ali nije bila spremna da prihvati činjenicu da više nije sama u skupštini, da je opozicija osvojila praktično identičan broj glasova na izborima, i da samo izborni inženjering sa manjinskim strankama i raznim nepravilnostima čini razliku za vlast, navodi on.

Pokušaj da se pobegne od diskusija o ključnim temama koje zanimaju građane, tako što će se kršenjem poslovnika zaključiti sednice koje nisu po volji vladajućih stranaka, uvela je čitav grad u paralizu odlučivanja.

– Opozicija, čiji je integralni deo i Demokratska stranka, nenasilnim i efektnim protestom, izazvala je pažnju čitave srpske javnosti a po svemu sudeći i samog vrha vlasti u državi. Ne verujem da će mahanje kineskim zastavicama pomoći SNS-u u Kragujevcu da izbegne bes svoje centrale, a znamo da je to jedino što im je važno, smatra Dubljanin.

Izlaz iz ove duboke političke krize u Kragujevcu, po njemu, je moguć samo ako se uz puno takta i napora omogući nešto što je tako uobičajeno u demokratskim društvima a to je dijalog na ravnopravnim osnovama.

– Opozicija ga je nudila pred ovo poslednje zasedanje a vlast je snažno zalupila vrata.
Čini mi se da se sada jedna druga vrata, još snažnije otvaraju. To su vrata prinudne uprave. Ne očekujem da će čak i vlast u državi žmureti na činjenicu da ovako važan grad ne može da donese odluke za elementarno funkcionisanje i da ne silazi sa stranica dnevne štampe i zabavnih emisija, navodi Dubljanin fenomen ćutanja za skupštinskom govornicom u Kragujevcu koji je dobio veliki termin u emisiji „24 minuta sa Zoranom Kesićem”.

Po njegovom mišljenju malo je vremena ostalo da ova ekipa u Kragujevcu pokaže da ume drugačije.

– Ne radujem se prinudnoj upravi u gradu koji volim i u kome živim i takva vlast ne bi nam mnogo dobrog donela, osim prilike za nove izbore. To je jedino stvarno rešenje trenutne krize. Pod iole ravnopravnim uslovima, stranke koje čine vlast danas, bile bi oduvane sa političke scene od strane građana Kragujevca, a pokazale su da to i zaslužuju, zaključuje Ivan Dubljanin.

Da podsetimo, kao što je Danas u petak izveštavao nastavak prve redovne sednice Skupštne grada (već prekinute posle 17 sati 25. aprila) koju je zakazala lokalna vlast nije ni održan jer se predstavnici vlasti oko koalicije SNS-a nisu ni pojavili.

Po mišljenju opozicionih odbornika razlog tome je što je pet narodnih poslanika, SNS-a i koalicionih stranaka: Edis Durgutović, Miroslav Petrašinović, Biljana Ilić Stošić, Nataša Jovanović i Slobodan Milisavljević moralo da ode za Beograd i prisustvuje sednici Skupštine Srbije.

Drugi nastavak, prve redovne sednice Skupštine gada Kragujevac najavljen je za sutra, utorak, 14. maj u devet sati.

Više vesti iz ovog grada čitajte a posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari